Az ex-idegenlégiós, aztán a budapesti kórházakban jól ismert boncmester, közben kokaindíler Földes-Szabó Attila cifra pályát járt be, amíg végül két ember megöléséért életfogytiglani fegyházbüntetést kapott. Egyesek szerint már 1999-ben is ölhetett, de akkor felmentették, majd 25 millió forintos kártérítést is kapott. Ezt követően drogkereskedő lett, akire berágott, megölte és feldarabolta, maradványokat pedig a Balatonlellénél rejtette el. Újranyitották egy különös ügy aktáját.

Nincs nyom, nincs szemtanú

Mátrai Ivánt 1999. június 24-én megölték a budapesti Fő utcában. Az idős órásmesterrel két lövés végzett a műhelyében, fényes nappal egy olyan helyen, ahol abban az időpontban kocsisorok álltak a dugóban. Mivel a bűnügyi technikusok semmilyen értékelhető nyomot nem tudtak rögzíteni a helyszínen, ráadáasul senki nem látott, nem hallott semmit, sokáig úgy tűnt, tökéletes bűntény történt. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hirtelen elkezdett mesélni

Annyi volt biztos, hogy rablógyilkossággal áll szemben a rendőrség, mert a boltból csaknem hétmillió forint értékű óra tűnt el. Tíz hónapot kellett várni, mire fordulat állt be, amelyről akkor joggal lehetett gondolni, hogy segít végérevényesen pontot tenni a hidegvérrel elkövetett gyilkosság ügyének végére. A fordulat egy Szabó Ákos nevű férfihoz köthető, aki egy másik eljárásban hirtelen elkezdett az órásgyilkosságról mesélni a kihallgatóinak. Elmondta, hogy Földes-Szabó Attila és Egyed Zsolt járt a Fő utcai boltban. Azonnal elfogták a gyanúba került férfiakat, továbbá az orgazdát is.

Gyilkosságról szó sem volt

Egyed és az orgazda is terhelő vallomást tett az idegenlégiót is megjárt, majd dezertált, aztán boncmesterként is dolgozó Földes-Szabóra. Eszerint Egyed tudta, mekkora értéket tart őrizetlenül műhelyében az órásmester, ezért barátjával, Földes-Szabóval úgy döntöttek, kirabolják. Egyed szerint gyilkosságról szó sem volt, eredetileg csak az órákat akarták elvinni. Úgy beszélték meg, hogy amíg ő kint várakozik, Földes-Szabó leüti az idős férfit, majd átviszik a hátsó helyiségbe, aztán felpakolják az értékes órákat. Földes-Szabó azonban begőzölt, és közelről kivégezte Mátrai Ivánt.

Nem lehetetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ő volt

Így gondolta a rendőrség és az ügyészség is, de ezeken a vallomásokon kívül semmilyen más bizonyíték nem volt arra, hogy Földes-Szabó Attila lenne a gyilkos. Márpedig szerinte két társa rosszindulatú volt vele szemben, és csak magukat akarták menteni, amikor ellene vallottak. A bírósági tárgyalásokon a vádlottak és a koronatanú vallomásai hiteltelennek mutatkoztak, így Földest első fokon, bizonyítottság hiányában felmentették. Társai súlyos, letöltendő büntetést kaptak. A másodfokon eljáró táblabíróság végül jogerősen is felmentette Földest 2005 januárjában.

25 milliós kártérítés

A férfi 35 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, mire szabadlábra került. Majd egy újabb eljárásban az ártatlanul előzetesben töltött évekért több mint 25 millió forint kártalanítást kapott. Földes-Szabó ekkor már egy ideje szabadlábon volt, és mint később az ellene folytatott újabb nyomozás kiderítette, romániai és dél-amerikai kapcsolatait felhasználva beszállt a kokain-bizniszbe.

Kokain, kölcsönök, pénzzavar

A kokain importálása hozta össze későbbi áldozataival, D. Kornéllal és K. Zsolttal. Földes-Szabó 2007 nyarán 12,8 millió forint kölcsönt kért D. Kornéltól, hogy ki tudja fizetni ügyvédjét és tartozásait, amíg nem kapja meg az „ártatlanul” előzetesben töltött évekért járó kártérítést. Ami még megmaradt, kokainra költötte. Az üzlet azonban rögtön nehézségekbe ütközött, mert az első szállítmányukat lefülelték, így Földes újabb pénzzavarba került. Aztán az órásgyilkosság korábbi vádlottja úgy döntött, megöli D. Kornélt, és megszerzi annak többmillió forintját, valamint otthon tartott kokainját.

Az újabb „majdnem tökéletes gyilkosság”

Ennek az lett a vége, hogy lelötte D. Kornélt és annak sofőrjét is, holttestüket feldarabolta, majd a maradványokat kisebb csomagokban Balatonlelle mocsaras külterületén szétszórta. Másfél évvel később találták meg a tetemeket, aztán azonosították a maradványokat. Így derült fény rá az áldozatok kilétére. A Fő utcai eset után majdnem ismét egy tökéletes gyilkosság történt, azonban itt hibázott a tettes.

Volt szemtanú

A bűncselekményt Földes-Szabó egykori rabtársa is látta, aki épp a ház pincéjében dolgozott, és csak a lövések dörrenésére rohant fel. A gyilkos ráadásul nem takarította ki alaposan bérelt óbudai lakását, ahol a két férfit megölte. Pedig még a bűnügyi technikusok által a vérfoltok kimutatására használt luminolt is vett, hogy a már többször feltisztított vérnyomok se buktathassák le. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyolcvan évesen szabadulhat

A vádlottat életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték 2008-ban, azzal a feltétellel, hogy legkorábban negyven év elteltével szabadulhat. Földes-Szabó Attila akkor lesz nyolcvan éves. Az 1999-ben történt órásgyilkosságnak hivatalosan máig nincs meg a tettese. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika