A koronavírus-járvány miatt nagyon leterheltek a temetők Somogy megyében, az elmúlt időszakban sokkal több munka hárult a temetkezési vállalkozókra. A járvány áldozatainak a száma a temetkezési számokon is egyértelműen látszik, csak Somogyban kétszer annyi ember hunyt el az elmúlt egy hónapban, mint egy évvel korábban.

Több a búcsúztatás

A balatoni megyében a Somogy Temetkezési Kft. végzi a legtöbb búcsúztatást, a Somogyban elhunyt emberek hozzátartozói a legtöbbször ezt a temetkezési vállalkozást keresik fel. A céghez két kaposvári, egy balatonlellei, balatonszárszói, csurgó, nagyatádi és marcali temető tartozik, a vállalat adatbázisából pedig tökéletesen látható, hogy 2020-ban az első negyedévben mintegy 400, míg 2021 ugyanezen időszakában 545 temetés volt – írja a Sonline.

Többen hunytak el a Balatonnál

Nőttek a számok

„Azt látjuk, hogy drasztikusan emelkedik az elhunytak száma és a temetések száma is jelentősen megnőtt” – mondta a lapnak Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Ezt kiegészítette azzal, hogy a következő hetekben is sajnos több elhunytra számítanak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A járvány miatt van

A temetkezési vállalat adataiból kivehető, hogy 2020-ban, az év elején ugyan kevesebb volt a temetés, mint egy évvel korábban, de ez az idő előrehaladtával és a járvány egyre súlyosbodó terjedésével megváltozott. Tavaly év áprilisától megugrottak a számok, azonban a járvány első hullámának az enyhülésével lejjebb is mentek a számok.

A legtöbb decemberben volt

2020-ban az első hullám és a második hullám idején is több elhunyttal kellett foglalkoznia a somogyi cégnek, de az igazán nagy terhelés tavaly decemberben indult be. A Somogy Temetkezési Kft. 225 búcsúztatást bonyolított le decemberben, a legtöbb temetés pedig a hónap harmadik hetében volt.

Kaposváron temettek a legtöbbet

A temetkezési vállalat Kaposváron és környékén helyezte örök nyugalomra az elhunytakat a legtöbb esetben, de sok volt a temetés Nagyatádon és környékén is. A somogyi városban korábban egy hónap alatt 10-15 elhunyttól búcsúztak el, azonban 2020-ban és idén ez a szám megkétszereződött: volt olyan hónap, amikor 30 temetést is meg kellett szervezniük.

Nagyon leterheltek

A cég adatai szerint 2020-ban összesen 1590 temetést végeztek, az idei év első hónapjában pedig már 545-öt. Puskás Béla szerint a számok még nőhetnek, de ő úgy látja, erre az egészségügyi intézmények is felkészültek. „Adottak a megfelelő feltételek a kisebb kórházakban is. Ha a halottak száma nő, a bürokrácia pedig lassú, akkor ez okozhat gondot. Egyéb esetben a hamvasztást és koporsós temetéseket is normál ütemben végre lehet hajtani” – mondta a társaság ügyvezető igazgatója.

Kevés az ember

Puskás azt is elmondta, hogy a munkatársaik nehezen bírják a megfeszített munkát, és a munkaerőből is hiányt szenvednek el: eddig hat kollégájuk fertőződött meg a koronavírussal, a kieséseket pedig csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják pótolni. „Egyre nehezebb munkatársakat találni, nincs jelentkező. Ennek ellenére a munkát el kell végezni. Erőlködve, de úgy látom, hogy bírjuk” – mondta.

Kisebb településeken jobb a helyzet

Somogy megye kisebb településein valamivel jobb a helyzet Törzsök Szabolcs, a Törzsök Temetkezés vezetője és tulajdonosa szerint. Azt mondta, hogy a cégük a megye északi és középső településein végez temetéseket, amelyek során naponta átlagosan 1-2 elhunyttól búcsúznak el, azonban velük is előfordult az utóbbi időben, hogy egy nap akár 6 búcsúztatást is tartottak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay