A héten nevezték ki, de már együttműködne a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézményekkel Szári Zsolt miniszteri biztos. A legfontosabb cél persze, hogy összehangolják a Balaton körüli információáramlást, illetve hogy erősítsék a párbeszédet az állami és a civil szereplők között, ugyanakkor az újonnan kinevezett szakembernek más fontos tervei is vannak.

Miniszteri biztost neveztek ki

A Balaton élővilágának a megóvására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját Nagy István agrárminiszter. Szári május 1-től látja el a rábízott feladatokat, többek között azt, hogy megteremtse a hatékony együttműködést a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézményekkel, a tóparti önkormányzatokkal és a helyi szervezetekkel – írja a Sonline.

Sok feladat vár még rá

A miniszteri biztos elsődlegesen a Balaton növény- és állatvilágához, valamint a vízminőség megóvásához tartozó feladatok összehangolásában fog részt venni. Ezenkívül ellenőrzi és azonosítja a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyező forrásokat, és javaslatot tesz azoknak az újrahasznosítására. Szári Zsolt feladata lesz továbbá, hogy népszerűsítse a balatoni halak gasztronómiai értékét. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez lesz a cél

„Elsőrendű feladat lesz a Balaton élővilágára, vízminőségére ható mindennemű beavatkozás és terhelés kontrollálása, a monitoring kidolgozása, működő ellenőrzési folyamatok megismerése és újak bevezetésére tett javaslatok kidolgozása” – mondta a miniszteri biztossá kinevezett Szári.

Folyamatosan vizsgálják a halakat

„Kell hogy kapjunk pontos képet a tavat érő külső tápanyagterhelések pontjairól, ennek ismeretében kidolgozni azok elhárítását, valamint a belső tápanyagterhelés hatékony csökkentésének kivitelezése. Ez utóbbi nagyon kemény dió, ami egyrészt technikailag, másrészt forrás szempontjából tette eddig is magasra a lécet a vízügyi szakemberek előtt. Természetesen a tihanyi limnológus kollégákkal karöltve kell az alsó- (planktonikus) és felsőrendű (halak) szervezetek folyamatos monitoringozását és állományuk alakulását a – halak szempontjából kedvezőtlenül – változó körülmények közepette” – fogalmazott Szári Zsolt.

Parton is folyik a munka

A miniszteri biztos feladatai közé fog tartozni az is, hogy a szervezetekkel együttműködve óvja a parti öv sérülékeny élővilágát is. Szári ehhez hozzátette, hogy a part már csak nyomokban hasonlít az 50-60 évvel ezelőtti állapotokhoz.

Ez a Balaton már nem ugyanaz

Szári kiemelte, hogy a Balaton a mai formájában nem tükrözi, milyen volt a korabeli tó. Szerinte az 1860-as években történt vasútépítés és a Sió-zsilipnek köszönhető vízszintszabályozás gyökeresen megváltoztatta a természetes víz környezetét.

Körültekintően járnak el

„Sajnos a humán beavatkozások is komoly terhelést jelentenek és itt is csak növekedésre lehet számítani. A cél az mindenki számára, hogy legalább ebben a formájában „konzerváljuk” utódaink számára, és igyekezzünk megőrizni, bizonyos pontokon javítani a körülményeken. Nem tudhatom, mit sikerül ebből majd közösen megvalósítani, de a lehető legjobb tudásunk szerint kell a javaslatokat megtenni” – fejtette ki Szári Zsolt.

Többen is gratuláltak

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke Szári kinevezésére úgy reagált, hogy szerinte a Balatoni Szövetség egyik legnagyobb sikere a balatoni miniszteri biztos kinevezése. Elmondta, gratulált Szárinak a kinevezéshez, és azt is megjegyezte, hogy még a héten megbeszélést tartanak.

Szövetségként döntenek a balatoni ügyekben

Lombár hangsúlyozta, hogy az új pozíciójában Szári sokat tehet a tóparton élő lakosok, a civil szervezetek és az önkormányzatok nyitottabb kapcsolatáért annak érdekében, hogy közösen óvják a Balaton élővilágát. Arról is beszélt Lombár, hogy vannak olyan, a Balaton iránt elkötelezett politikusok és balatoni intézmények, amelyeknek partnere a szövetség, de szerinte a jövőben nem lesz probléma az együttműködéssel, ahogy a közös célok felállításával sem. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció