Szokatlan jelenségre figyeltek fel az ELKH Földtani Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársai Tihanyban. Akkora buli volt a túlsó parton Zamárdiban, hogy a földrengéseket mérő szeizmográfok is bejeleztek. A földrengésmérők képeit a cikkünk alján te is megnézheted.

Beleremegett a föld

Földrengésre utaló jelek jelentem meg a tihanyi ELKH Földtani Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium műszerein. Kiderült a Balaton túlsó partján, Zamárdiban akkora volt a buli a Balaton Soundon, hogy a föld is beleremegett a rajongók ugrálásába. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dübörgés Zamárdiban

„2 év kihagyás után újra dübörög Zamárdiban a zene, egyszerre ugrálnak a rajongók. Jól látszik az Obszervatórium tihanyi mérőállomásán a fesztivál földrengető hatása. Vajon melyik koncert volt a legjobb? A szeizmogramokon az idő UTC világidőben van megadva, a Magyarországon használt közép-európai idő +2 óra nyáron.” – írják a tihanyi földrengésmérő állomás közösségi oldalán.

Egyszerre ugráltak az emberek

A fesztivál földrengető hatása egészen este 11-ig volt érzékelhető a tihanyi mérőállomás műszerei számára, ahogyan egyszerre ugrált több ezer fesztiválozó.

A vihar vetett neki véget

444 beszámolója szerint a pénteki buli pedig még nagyobbat szólt, akkor már este nyolckor megjelentek a kilengések a szeizmográfon. Annak a vihar vetett véget este 11-kor, melynek szintén jól látszanak a rezgései a mérőműszeren.

Európa egyik legnagyobb fesztiválja

A Balaton Sound Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja. A rendezvényre 2007 óta minden év júliusában kerül sor Zamárdiban, a Balaton déli partján közvetlenül a víz mellett.

2006 óta van Sound

Eredetileg csütörtöktől kezdődően négy egymást követő napon tartott, később szerdától kezdve, öt napon keresztül zajlott a fesztivál. A fesztivált a Sziget Fesztivál produkciós irodája szervezi. Létrejöttében az EFOTT fesztivál játszott kulcsszerepet, melyet 2006-ban Zamárdiban rendeztek meg, és melynek helyszíne adta az alapötletet a szervezőknek.

172 ezer ember

A 2012-es Sound elnyerte a rangos European Festivals Award kitüntetést a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában. 2016-ban 157 000-en látogattak el a rendezvényre, 2018-ban, 165 000-en, 2019-ben pedig már 172 000-en. Mindhárom eset rekorddöntést jelentett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mutatták a tihanyi szeizmográfok

Forrás: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Kiemelt kép: Balaton Sound – Forrás: MTI/Lakatos Péter