A vaddisznóállomány létszáma és elterjedési területe világszerte nő, a városi, zöldövezeti területek számos területen már a vaddisznó valódi élőhelyévé váltak – állapította meg 6 évvel ezelőtt egy, a főváros térségében végzett kutatás. A helyzet azóta sem változott sőt. A Balaton környékén is aggasztó a helyzet. A kérdés csak az, hogy az állatvédők vagy az adott településen élők az erősebbek. Vagy inkább patthelyzetről beszélhetünk.

Amikor eljő az éjszaka

Éjszaka a vaddisznók jelentik a kijárási tilalmat. (…) A világkiállításra szarvasagancsokból építendő kapun jól mutatna egy két vaddisznóirha vagy -agyar is. A mai magyar valóság szempontjából életszerűbb lenne – írta a Telex olvasója a lapnak Balatonfűzfőről.

A vaddisznócsapda csődöt mondott

A riport szerint a helyi önkormányzat egy ideje keresi már a választ. Legutóbb januárban egy közel 400 ezer forintba kerülő élve befogó vaddisznócsapda beszerzéséről született határozat, de az sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 23-án a településüzemeltetési bizottság ülésén futottak neki, hogy a rendőrkapitánnyal, valamint a két illetékes vadásztársaság vezetőivel együtt átbeszéljék újra a vaddisznóügyet.

Próbálkoztak, egyre rosszabb lett

Bár többéves problémáról van szó, az utóbbi két évben folyamatosan erősödik, szerinte most már százas nagyságrendben jelennek meg a fűzfői lakott területen az állatok. Az emberek próbálnak kitérni az útjukból. Az önkormányzatnál ugyan nem tudnak lakosságot ért támadásról, de a bizottság elnöke azt mondta: „már benne van a levegőben” az is, hogy bármikor történhet ilyen, óriási a felelősség és óriási a nyomás a képviselő-testületen.

A rendőr kimegy, ha hívják, de sokat nem tehet

A rendőrségnek egyébként annyi szerepe van Magyarországon a vaddisznóprobléma kezelésében, hogy ők adhatnak engedélyt úgynevezett „belterületi vadelejtésre”, vagyis arra, hogy lakott részen lőjenek ki állatot, szigorúan szabályozott, előre meghatározott feltételek mellett. De Balatonfűzfőre nem adtak ki engedélyt. Az egyik vadásztársaság nem kapott engedélyt azokra a helyszínekre. Senki sem meri felvállani, se lelkiismereti, se büntetőjogi oldalról, hogy ezen a belterületen elsüsse a puskáját, hangzott el az ülésen.

Halálos baleset is történt

Hogy miért tartják ezt kockázatosnak, azzal kapcsolatban a rendőrkapitány felemlegette azt a megdöbbentő újfehértói vadászbalesetet, amikor egy lövés véletlenül egy két kilométerrel arrébb lévő férfi halálát okozta.

Okos állat, és szeretné jól érezni magát

A vaddisznókat kerülgető lakosok egy része a vadgazdálkodásban látja a hibát, de az ülésen elhangzottak szerint már így is „hatalmas mennyiségű” vaddisznót lőttek ki tavaly is a környéken (a két vadásztársaság együtt négyszáznál is többet), ráadásul – ahogy az egyik vadásztársaság vezetője mondta – „minél többet lövünk ki disznót, annál jobban zargatva van, és jön be a lakott területre. Okos állat.”

Futni, kiabálni nem jó ötlet

Balatonfűzfő-Gyártelepen különösen rossz a helyzet, és ezt a területet le sem lehet keríteni. Mit csináljon tehát a gyártelepi lakos, ha szembe találja magát egy vaddisznóval? – kérdezték meg az ülésen. A válasz: a lényeg az, hogy semmi olyat, amitől veszélyben érezné magát a vaddisznó. Ha sétált, egyszerűen sétáljon tovább, ne fusson, ne kiabáljon.

Miskolcon dörögtek a fegyverek

Míg Balatonfűzfőn elvetették a belterületi kilövést, vannak városok szerte az ország különböző pontjain, ahol próbálkoznak ezzel. Miskolcon például – ahogy a Minap tavaly szeptemberben megírta – március óta nyolcvan vaddisznót lőttek ki a város belterületén a vadászok. „Ezek között trófeás kan is volt, 19 centiméter hosszú agyarral, amit az avasi négyemeletes bérházak lábánál, a Mendikás-dűlőben, emberek által sűrűn látogatott környéken ejtettek el” – írta a lap.

Szürkezóna

A belterületi elejtés valójában afféle szürkezóna a szabályozás sajátosságai miatt, mondta a Telexnek Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa. Több probléma is akad. Ezek közül az egyik: elvben meg kéne mondani előre, hogy mondjuk a Petőfi és a Kossuth utca sarkán, délután háromkor fogják elejteni a vaddisznót. Csak hát „a vaddisznót erről nem értesítik”, utalt a vadászati védegylet főmunkatársa a helyzet életszerűtlenségére.

Fontos rendeletek

A Telex megkereste vaddisznóügyben a Belügyminisztériumot és az Agrárminisztériumot is. Érdemi választ nem kaptak csak rendeletekből idézgettek. A cikk megállapítása szerint egyelőre marad a távolságtartás és a környezetük tisztán tartása.