Hazánk méltán népszerű turisztikai központjai nemcsak a pihenni vágyók, hanem az álláskeresők számára is vonzónál vonzóbb lehetőségeket kínálnak. A vendéglátás világa persze külön állatfaj, mégis olyan eseménydús, pörgős élmény, ami gyakran anyagilag is igencsak kifizetődő, főként a forgalmas turisztikai helyszíneken – és akár az sem elképzelhetetlen, hogy a szállásért és étkezésért a munkavállalóknak nem is kell fizetni.

Hol található a legtöbb vendéglátós munkahely hazánkban?

Vendéglátós állások nagy számban értelemszerűen ott találhatóak, ahol a turisták is. Ilyen nyilvánvalóan a Balaton és környéke, valamint a főváros, illetve Hévíz, Szeged, vagy épp Hajdúszoboszló és Debrecen is a fellegvárak közé tartozik ebből a szempontból. Ezeken a területeken pedig egész éves fix és szezonális alkalmazi munkakörök is egyaránt fellelhetőek, legyen szó szállodai, éttermi vagy pultos állásokról. A helyi állásokat pedig a város nevét és az “állás” szót mellé írva fel is kutathatjuk, mint például Debrecen esetén a DebrecenAllas.hu oldalán fellelhető releváns URL-en, a https://debrecenallas.hu/allasok/vendeglatas felületén (ehhez hasonlóan VeszpremAllas.hu, SzegedAllas.hu, BudapestAllas.hu stb.).

Tényleg olyan jól lehet keresni szezonban vendéglátósként?

A fix fizetés mellett akár még átlagon felüli jövedelemmel is számolhatunk, főként a forgalmas helyeken, ahol nagy borravalókra is tehetünk szert kedvességünkért és udvariasságounkért cserébe. Sőt, a Balaton környékén vagy a nagyobb városi rendezvények idején a munkaadók jellemzően hajlandóak magasabb béreket fizetni, hogy biztosítsák a megfelelő létszámú munkaerőt. De nemcsak az anyagi haszon, hanem az új kapcsolatok és gyakorlati tapasztalatszerzés miatt is érdemes valamilyen releváns munkát vállalni – minden munkáltató jól tudja, hogy a vendéglátósokat kemény fából faragták.

Mire lesz szükség az elhelyezkedéshez és munkába álláshoz? A legfontosabb készségek és kompetenciák!

Bizonyos munkakörökben természetesen elengedhetetlen lehet a megfelelő, releváns végzettség, papír (pl. szakács, barista, futár esetén B kategóriás jogosítvány), de ami a legfontosabb, az az, hogy a gyakorlatban hogy teljesít valaki. A megfelelő szakmai tapasztalat és nyelvtudás komoly előnyt jelenthet, különösen a nemzetközi vendégeket is fogadó helyszíneken. A barátságos, vendégközpontú hozzáállással azonban sok esetben a pályakezdők is elindulhatnak a pályán.

Kép forrása: Freepik.com

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a debrecenallas.hu oldalt működtető cég.