Bizonytalan ideig nem közlekedik a balatonfenyvesi kisvasút. Az egyik vasutasnak pozitív lett a vírustesztje. Pótlóbuszokat állítottak munkába.

A vírus közbeszólt

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút teljes vonalán Balatonfenyves és Somogyszentpál között pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert az egyik vasutas dolgozó COVID-tesztje pozitív lett – írja a MÁV. Arról nem szól a közlemény, hogy a kieső munkavállaló pótlása okoz gondot, vagy fertőtlenítik a vasúti kocsikat – teszi hozzá a Telex.

Buszokkal lehet utazni

Mindenesetre jelenleg két pótlóbusz közlekedik a vonatok helyett, az egyik Balatonfenyves és Somogyszentpál között, Imremajort és Pálmajort nem érintve, a másik járat Balatonfenyves-Imremajor-Pálmajor útvonalon közlekedik.

Mit kell tudni a kisvasútról

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút a MÁV utolsó keskeny nyomtávolságú gazdasági vasútja. Korábban több szárnyvonal is üzemelt erre, például így lehetett elérni a nevezetes csisztapusztai fürdőt, amelyhez most Balatonfenyvesről 30 percet, mintegy 30 kilométert kell kerülni.

Ez régen a Balaton része volt

A mocsaras, lápos környék valaha a Balatonhoz tartozott, de gátakkal elszakították a tótól, és a 19. században lecsapolták. Megpróbálkoztak a mezőgazdasági műveléssel is. Ezek után építették meg a kisvasutat a termények és a munkások szállítása miatt.

Csak semmi száguldás

A mindössze 25 km/h sebességgel közlekedő vasút 2002 szeptembere óta már csak a Balatonfenyves–Somogyszentpál vonalon közlekedik, de egy ígéret szerint hamarosan újra járhat a táskai elágazáson keresztül elérhető csisztapusztai szakasz is.

Hatalmas felújítás az északi parton

Az észak-balatoni vasútvonal Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakaszának villamosítása miatt 2021 nyaráig módosul a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon közlekedő vonatok menetrendje.

Vége a dízelvonatoknak

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő által irányított beruházás során felsővezetéket építenek ki, felújítják Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs állomást: akadálymentesített magasperonokat alakítanak ki, továbbá korszerű térvilágítást és hangos utastájékoztató berendezéseket telepítenek. Jövő év nyarától korszerű, kényelmes és környezetbarát motorvonatok közlekedhetnek Budapest és Balatonfüred között és csökkenhet a menetidő.

Így változik a menetrend

Szeptember 28-tól december 12-ig a vonatok továbbra is módosított menetrend szerint közlekednek a felújítás következő fázisában. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve egyes éjszakákon Székesfehérvár és Aszófő között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg.

Buszokra kell átszállni

A villamosítás és a felújítás miatt több vonat nem közlekedik Déli pályaudvar és Tapolca között. Helyettük Székesfehérvárig a menetrend szerinti elővárosi és távolsági vonatokkal lehet eljutni, onnét pedig pótlóbuszokkal továbbutazni Balatonfüred, illetve Aszófő felé.

Tapolváról azért van vonat is

Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a szeptember 28-tól új menetrend szerint közlekedő Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, melyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.