57 éves korában elhunyt Szabó Lajos, a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója. 57 éves volt. A járvány vitte el.

2012-től volt a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója.

Egy szép élet, sikeres karrier tört derékba a járvány miatt. Három és fél hónap lélegeztető gépet már nem bírt a szervezete, akármennyire is volt életerős, és küzdött az utolsó pillanatig.

Lassan 4 millió ember halt meg a vírus miatt

A világon 182 151 657 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 945 969 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Magyarországon eddig csaknem 30 ezer ember vesztette életét a covid miatt.

Tegnap egyébként nem hunyt el senki Magyarországon

a koronavírusos betegek közül.

2020 márciusa óta tombol a járvány

Az Egészségügyi Világszervezet 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el. Még vizsgálják, hogy véletlenül vagy emberi kísérletek után történt mindez.

Mától elérhető az EU-s igazolvány

Mátol az EU-s országnak biztosítania kell a polgárainak az EU-s covid-igazolványt. Ezzel tudjuk bizonyítani, hogy nem vagyunk fertőzöttek. Ami legalább olyan fontos, hogy ezzel tudunk bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni az Unió területén.

Az EESZT-n keresztül viszonylag egyszerű

Minden tagállam maga határozza hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyeket az emberek csak uniós covid-igazolvánnyal vehet igénybe. A dokumentumot mától az országoknak kötelességük biztosítani. Magyarországon is elérhető ez a dokumentum az EESZT-n keresztül.

Az igazolvány háromféle módon igazolhatja a védettséget

  • Beoltották, egy éven belül.
  • Koronavírusos volt, és ezt egy 15 napnál régebbi, de 180 napnál frissebb antigén-teszttel igazolta.
  • Frissen negatívra tesztelt, és ezt 72 óránál frissebb teszt PCR-teszt igazolja.

Két oltásunkat nem mindenütt fogadják el

Magyarország azért van furcsa helyzetben, mert az EU-s országoknak csak azokat köteles oltottként elismernie, akik az EU gyógyszerügynöksége által elismert vakcinát kapták. Azaz a Szputnyikkal vagy Sinopharmmal beoltottak csak olyan országokban élhetnek az igazolvány adta lehetőségekkel, amelyeknek a kormányai erről külön döntést hoztak.

Így szerezheti meg

Akinek van ügyfélkapuja, az az igazolványt le is töltheti, vagy ki is nyomtathatja. Mindkettő esetben egy QR-kódban bújik meg az információ, azaz pecsét meg minden ilyesmi nélkül is érvényes. A letöltéshez egyszerre kell mobiltelefon és számítógép a kormányzati folyamatábra szerint, és kapunk PIN-kódot is az aktiváláshoz. Szükségünk lesz a TAJ-számunkra is.

Fotó: tankerületi központ, Andras Eberling