Folytatódik szeptember 12-től a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva című pályázat, annak második ütemével. Most akár 11 millió forint ingyenpénzt, vagyis vissza nem térítendő támogatást is kaphatsz.

Energiahatékony otthonok

A pályázatnak az a célja, hogy minél több otthonba kerüljön megújuló energiaforrás és korszerűbbek, energiahatékonyabbak legyenek az épületek. A családi házak, sorházak és az alacsony lakásszámú lakóházak többsége ugyanis elavult fűtési rendszert alkalmaz, ami több energia felhasználásával jár, magas fogyasztást és a szükségesnél nagyobb szén-dioxid-kibocsátást okoz. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

45 ezren kapnak támogatást

A korszerűsítést általában az átlagosnál alacsonyabb jövedelműek nem engedhetik meg maguknak. A pályázat a vissza nem térítendő támogatással segít a munkálatokban, melyekkel csökkenthető az épület energiaigénye, így energiát lehet megtakarítani. A támogatást igénylők majd elnyerők között elosztható keretösszeg: 201 624 116 436 Ft. A támogatható projektek száma 45 000.

Gyorsan döntenek

A kérelmek egyszerűsített kiválasztási eljárásrendben, folyamatos elbírálással kerülnek kiválasztásra szakmai – műszaki, energetikai -, illetve pénzügyi szempontok szerint. A támogatás vissza nem térítendő, így abban az esetben, ha a projekt a szerződés szerint valósul meg, nem kell visszafizetni. A megvalósítás során igényelhető előleg, amely maximum az utófinanszírozással érintett támogatási összeg 13%-a lehet.

11,3 millió forint is elnyerhető

A támogatás maximális összege az elszámolható költség 100%-a. A támogatás maximuma tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztásra telepített napelemes rendszer létesítése esetén bruttó 2 900 000 Ft, tetőszerkezetre szerelt napelemes rendszer telepítése, létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró cseréje esetén pedig bruttó 11 300 000 Ft.

Támogatást igénylők köre

A támogatásra szóló pályázatot magántulajdonban lévő, per- és igénymentes ingatlanra adhatja be nagykorú természetes személy – magánszemély -, aki magyar adóazonosító jellel rendelkezik, a szóban forgó ingatlanban legalább rész- vagy teljes tulajdonnal rendelkezik, valamint megfelel a jövedelmi előírásnak.

Havi 400 ezres fizetésig adják

A jövedelmi előírás értelmében az a 18. életévét betöltött személy nyújthat be pályázatot, aki a beruházással érintett ingatlan tulajdonosa – 2021. augusztusi állapot szerint -, illetve a 2020. évi, a személyijövedelemadó-bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4 850 000 forint közé esik. Jövedelemnek minősül a nyugdíj és a kisadózói jövedelem is.

Egy személy, csak egy ingatlanra kaphat pénzt

Egyazon magánszemély csak egy ingatlan vonatkozásában igényelheti a támogatást. Az ingatlanra is vonatkoznak előírások. A pályázatban a következő ingatlanokra igényelhető támogatás: családi házra; használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére, épületrészére; legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre, lakásra.

Megfelelő állapot

A pályázati részvétel további feltétele, hogy az ingatlan a beruházás kialakítására megfelelő állapotban legyen, és ne kelljen rajta egyéb más módosításokat végrehajtani hozzá. Ha a tulajdoni lapon az ingatlan nem mint lakóépület szerepel, annak lakhatási célú funkcióját bizonyító erejű dokumentummal – például jegyzői vagy építési hatósági igazolással – szükséges alátámasztani.

Távfűtésről leválásra nem adnak pénzt

Nem nyújtható támogatás távfűtéses lakóingatlanra, távhőszolgáltatásról történő leválásra, teljes társasház korszerűsítésére, valamint mobilházakhoz. A pályázat akkor is megtagadható, ha kiderülne és bebizonyosodna, hogy valamely állítás nem volt valós. Már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére, korszerűsítésére sem adható be az igénylés. Azon ingatlanban sem nyújtható be, amelyben a pályázat beadásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább vagy komplex műszaki tartalom megvalósítása esetén több mint fele megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek.

Csak háztetőre tett napelemekre adnak pénzt

Jó tudni, hogy a támogatás talajra telepített napelemes rendszer kialakítására nem kérhető, csak kizárólag tetőre telepíthető valósítható meg. A pályázat keretében az alábbi két különböző műszaki tartalomra együtt nem, csak azok egyikére igényelhető támogatás.

Fontos az előző évi áramfogyasztás

Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése (kizárólag olyan napelemes rendszer, ahol a napelempanelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanban pályázat beadását megelőző elszámolási év éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et)

Fontos teljesítményhatár

Tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró cseréje (a napelempanelek – kapacitásbővítés esetén a már meglévő és a jelen támogatással kiépített napelempanelek – összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-et).

A pályázat benyújtása

A pályázat elektronikusan az alábbi ütem keretében, régiónkénti csoportosításban nyújtható be: Budapest és Pest megye 2022. 10. 03. 17:00 órától 2022. 10. 24. 18:00-ig., Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye 2022. 09. 12. 17:00 órától 2022. 10. 03. 18:00-ig, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye 2022. 09. 19. 17:00 órától 2022. 10. 10. 18:00-ig, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2022. 09. 26. 17:00 órától 2022. 10. 17. 18:00-ig, aA pályázat benyújtásáról a következő elérhetőségeken lehet érdeklődni:Pályázat Európa Kft. ;  +36 70 866 3431 / +36 20 519 9853;  [email protected].

Megvalósítási határidő

Ha valaki napelemes rendszer telepítéséhez nyer pályázatot, a szükséges engedélyezési eljárást a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított, fázisbővítés nélküli beruházásoknál 6 hónapon, fázisbővítéssel járó beruházásoknál 12 hónapon belül meg kell indítani a szolgáltatónál. A pályázott projektnek csak napelem telepítése esetén a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 20 hónapon, komplex tevékenység esetén pedig a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 26 hónapon belül, de legkésőbb 2026. év június hónap 30. napjáig meg kell valósulnia. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció