Tihany egyik legjobb fekvésű ingatlana kerülhet immár teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe. A telek egy részéről már nyáron megállapodott Mészáros Lőrinc fia, egy októberi adásvételi szerződés alapján viszont egy újabb földdarab is hozzá kerülhet 104 millió forint értékben. A két ingatlanrészért így összesen 404 millió forintot fizethetnek ki. 

Újabb földet vesznek Mészárosék

Tihany egyik legjobb fekvésű földjének újabb darabja kerülhet a Mészáros családhoz – derült ki a vásárlási szándékról szóló adásvételi szerződésből.  Az óvári dombon fekvő telket érintő megállapodás szerint az 5484 négyzetméteres ingatlannak nagyjából a 15 százalékát vásárolja meg ifjabb Mészáros Lőrinc – írja az rtl.hu.

Nem fizetnek érte

A hírportál szerint a telek 104 millió forintért cserél gazdát, de pénzmozgás nem lesz, mert az eladónak, Eppel Jánosnak – aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének az elnöke, korábban pedig a kormányzati tendereken rendre sikerrel szereplő Porsche Hungária vezetője volt – „teljesítési kötelezettsége” áll fenn Mészáros Lőrinc fiával szemben, így a vételárat teljes egészében ebből írják majd le.

Magánügy az eladás

Az rtl.hu a Fejér B. Á. L. Zrt.-n keresztül megkereste ifjabb Mészáros Lőrincet, hogy megtudják, milyen adósságról lehet szó, ám kérdéseikre nem érkezett válasz. Eppel János telefonon annyit közölt, hogy az adásvételt részben magánügynek, részben pedig üzleti titoknak tekinti, ezért nem szeretné kommentálni.

3 tulajdonosa van

A „rét és gazdasági épület” besorolású ingatlannak jelenleg még hivatalosan három tulajdonosa van: Eppel Jánoson kívül egy másik magánszemély, valamint az ART-COM Kft., utóbbi az idősebb Mészáros Lőrinchez köthető EKHO Magántőkealapnak az érdekeltségébe tartozik.

Nyáron állapodtak meg

A másik magánszeméllyel nyáron állapodott meg a fiatalabb Mészáros Lőrinc a tulajdonrészének eladásáról, azért a földdarabért 300 millió forintot kell fizetnie. (Az adásvétel ténye még ebben az esetben sem látható a földhivatali papírokban, csak a szándék. A hatóságnak itt is rá kell bólintania a tranzakcióra.) Mindez azt jelenti, hogy ha életbe lépnek a megállapodások a magánszemély-tulajdonosokkal, akkor teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe kerülhet az ingatlan.

Öt évig nem adják el

A fiatalabb Mészáros Lőrinc a szerződés aláírásával azt is vállalta, hogy öt évig nem adja el a termőföldet és azt mezőgazdasági tevékenység céljára használja.  

Bekebelezi a NER Tihanyt

„A NER folytatja Tihany bekebelezését” – kommentálta az újabb vásárlást Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, aki az első adásvételre hívta fel a figyelmet még júliusban. „Aki számít a NER-ben, az Tihanyban is építkezik.

Több ingatlanjuk van

Természetesen Mészáros Lőrinc is több ingatlannal rendelkezik itt, most pedig a település egyik legfrekventáltabb területén több mint fél milliárd forint értékű, kacsalábon forgó palotának látszó „gazdasági épületet” szerzett.

Már van érdekeltsége Tihanyban

Az idősebb Mészáros Lőrinc korábban is vásárolt már ingatlanokat Tihanyban, a 444.hu 2020-as cikke szerint például korábbi feleségével közösen 525 millió forintért vásároltak egy hivatalosan gyümölcsösből, gazdasági épületből és egy pincéből álló területet.

Pincészetet is vettek

Ez is az egyik legértékesebb részen, Óváron áll, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra. A cikk szerint ezen a telken egy nyaraló található, medencével. De egy borozót és egy hozzá tartozó éttermet is megszerzett korábban a Mészáros család Tihanyban.

Rogán Cecília is Tihanyban pihen

A Mészárosék éttermében tartotta két éve esküvőjét Rogán Antal volt felesége, aki szintén egy nagyértékű telket tulajdonol Tihanyban, amelyre nemrég egy luxusvillát épített.

Kiemelt kép: illusztráció