A MÁV-START 2020/2021-es menetrendje mintegy 30 vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást. A Balatont érintő egyik legfontosabb vonat lesz a Győr és Kaposvár között, amely kétóránként közlekedik majd.

Vonat amely hosszabb útvonalon közlekedik majd

A jelenleg Győr és Balatonszentgyörgy között kétóránként közlekedő InterRégió (IR) vonatok meghosszabbított útvonalon, Fonyódon át Kaposvárig közlekednek az új menetrendi időszakban. Ezek pótolják a Balatonszentgyörgy és Fonyód között megszűnő személyvonatokat.

Hétvégi változások

A hétvégi utazásokat kiszolgálandó egyes IR vonatok Győrtől egészen Pécsig közlekednek. A téli menetrendi időszakban szabad és munkaszüneti napokon egy InterRégió vonatpár Kaposvártól egészen Pécsig meghosszabbítva közlekedik.

Az indulások

A vonatok Győrből 15:11-kor, Pécsről 6:42-kor indulnak. Továbbá a pénteki napokon Kaposvár helyett egy InterRégió vonat Pécsről indul 14:42-kor, vasárnapi menetrend szerint pedig a Győrből 13:11-kor induló IR vonat Kaposvártól Pécsig közlekedik tovább.

Van, amely rövidebb útvonalon közlekedik

Az InterRégió vonatokhoz kapcsolódóan a jelenleg 7:35-kor Celldömölkről Kaposvárra közlekedő személyvonat útvonala Keszthelyig rövidül, indulási ideje 7:39-re változik. A jelenleg Kaposvárról 17:16-kor Celldömölkre induló személyvonat csak Keszthely és Celldömölk között fog közlekedni, Keszthelyről 19:27-kor indul.

Keszthely és Tapolca között

A jelenleg munkanapokon Kaposvár és Tapolca, hétvégi napokon Pécs és Tapolca között közlekedő vonatpárok az InterRégió vonatok beindulásával csak Keszthely és Tapolca között fognak közlekedni.

A Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy közötti vonalszakasz

Székesfehérvár és Siófok között egész nap 2 óránként, ütemes menetrend szerint közlekednek a személyvonatok.

Siófok és Fonyód közt

Siófok és Fonyód között csak a reggeli időszakban marad mindenhol megálló személyvonat a nyári, valamint az elő- és utószezoni időszakon kívül. Az InterCity-k által nem kiszolgált, alacsony forgalmú megállók a Volánbusz menetrendszerinti járataival érhetők el.

Fonyód és Balatonszentgyörgy között napközben a meghosszabbított, Győr és Kaposvár közötti InterRégió vonatok adják a személyvonati kiszolgálást. A reggeli időszakban néhány személyvonat továbbra is közlekedni fog.

Szántód-Kőröshegy vasútállomás neve Szántódra változik a menetrendváltástól.

Zalaegerszeg és Keszthely között új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok

Zalaegerszeg és Keszthely között hajnaltól késő estig óránként, csúcsidőben pedig 30 percenként közlekednek az autóbuszok. A járatok menetrendjét úgy alakították ki, hogy Keszthelyen kétóránként a Balatonszentgyörgy–Budapest, köztes órákban pedig a Balatonszentgyörgy–Kaposvár irányba, irányából közlekedő vonatokhoz biztosít csatlakozást. 

A 76-os úton a Nagykapornak, Zalacsány, Zalaköszvényes, Felsőpáhok, Alsópáhok és Hévíz érintésével közlekedő járatok egész nap egyenletesen, munkanapokon csúcsidőben jellemzően 30 percenként, az azon kívüli időszakban óránként indulnak a zalai megyeszékhely, valamint Keszthely felé.