Szombattól újra változik az életünk, már nemcsak a teraszokra, hanem az éttermek belső tereibe is beülhetünk, mehetünk meccsre, állatkertbe és színházba. Ami nagyon fontos: legyen nálad a védettségi igazolványod és egy fényképes igazolvány is, mert bárhol, bárki elkérheti az okiratot.

4 millió beoltott

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál arról ír, hogy Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy ma meglesz a 4 millió beoltott, amely azt jelenti, hogy az újranyitásnak egy újabb lépcsőfokához érkeztünk. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tehát szombattól jelentős változások lépnek érvénybe:

  • 11 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom
  • az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva

Védettségi igazolvánnyal látogathatók lesznek:

  • éttermek és kocsmák belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények: állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár és a kaszinók
  • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd;
  • látogathatók lesznek a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyerekeiket is;
  • a sport- és kulturális rendezvényeken pedig nem kell maszkot viselniük a védetteknek és a kiskorúaknak sem.

Csak az asztaloknál nem kell maszk

Orbán Viktor péntek reggel kiemelte, hogy a vendéglátóhelyeken csak az asztalnál ülve nem kell maszkot viselni, mert például a pultoknál vagy a mosdóban keverednek majd az oltottak a nem oltottakkal.

Kötelező elkérni az igazolványt

A védettségi igazolványokat a hely üzemeltetőjének kell elkérnie és ellenőriznie, és ha „ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható”.

Fényképes igazolvány is szükséges

Mivel a védettségi igazolvány a beoltottról készült képet nem, csak a fontosabb adatokat és QR-kódot tartalmazza, ezért a héten megjelent Magyar Közlönyben részletesen leírják: „az új rendelkezés a helyiség üzemeltetőjét és a szolgáltatás nyújtóját felhatalmazza a beoltott személy személyi igazolványának, a jogosítványának, útlevelének vagy diákigazolványának felmutatására, amivel igazolja, hogy a védettségi kártya valóban az övé”.

Ehhez van joga a pincérnek, recepciósnak

Vagyis ez azt jelenti, hogy a pincérnek vagy a hely tulajdonosának joga van elkérni a vendégektől a személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt. A védettségi igazolvány tehát önmagában nem, csak a személyes okmányok valamelyikének felmutatásával együtt érvényes.

Csekkolni lehet, elvenni nem

A rendelet az ellenőrzés módjára is kitér. A szolgáltatást nyújtó személyzet külön felhívhatja az érintett személyt az igazolványok felmutatására, de a rajtuk látható adatokat nem rögzítheti.

Kiskorúaknak is igazolniuk kell magukat

18 év alattit is kérhetnek arra, hogy igazolja, hogy kiskorú, elkérhetik tőle a személyit vagy például a diákigazolványát.

Közterületen kötelező a maszk

Az utcán, tömegközlekedésen és a boltokban továbbra is kötelező a maszk, és „az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk”. Maradnak a magán- és családi rendezvények korlátozásai is, vagyis tíz embernél több nem jöhet össze egyszerre. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Baltonfüred – Forrás: BudaPestkörnyéke