A Balaton környéke a koronavírus-járvány idején is szerencsés helyzetben tudhatta magát, ugyanis a turisztikai bevételek nagy része a nyári szezonban keletkezik, sőt sok vállalkozó egyébként is csak nyáron tart nyitva. A tavalyi évben – és idén is – májustól novemberig pedig nyitva voltak az éttermek, hotelek, így nem érte nagy csapás a magyar tenger turizmusát.

Nem fogott ki a járvány a Balatonon

„Véleményem szerint a Balaton volt az, amely még szerencsés volt ebben a rendkívüli járványhelyzetben. A balatoni turisztikai bevételének több mint fele a nyári szezonban keletkezik – június végétől augusztus végéig. Ráadásul sok vállalkozó csak szezonális üzlettel rendelkezik, ami egyébként is csak nyáron van nyitva. Tavaly májusban nyithattunk, és lényegében novemberig működtek a hotelek, éttermek. Rendkívül erős volt a nyár, és szép őszi szezont is zárhattunk” – mondta az Origónak adott interjújában Hoffmann Henrik, Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Sokan utaztak belföldön

Hoffmann szerint tény, hogy a legnagyobb balatoni fesztiválok és tömegrendezvények elmaradtak, de ezt ellensúlyozta, hogy sokan, akik eddig külföldre mentek nyaralni, most inkább a belföldi utazást választották. A sok látogatónak köszönhetően a Balatonon sem volt hiány a turistákból, és feltehetően ez idén is hasonlóképp lesz. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkit vár a Balaton

Az elnök azt reméli, hogy minden vendég megtalálja a magának tetsző szolgáltatást, és idén is a Balatont választja. A fejlesztéseknek köszönhetően megújult a régió, így aki rég nem járt a tóparton, az láthatja, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül a különböző szolgáltatások.

Nem volt könnyű a tél

Mivel a járvány elleni korlátozó intézkedések miatt novemberben be kellett zárnia a vendéglátóhelyeknek és az egész évben nyitva tartó hoteleknek, ezért a téli hónapok valóban okoztak némi kiesést, főleg karácsony tájékán. „A január és a február egyébként is többnyire csendes – vagyis ezekben a hónapokban nem volt jelentős hiány” – mondta Hoffmann.

Emelkedhetnek az árak

Hoffmann Henrik beszélt arról is, hogy a balatoni vállalkozóknak sokat segített, hogy a zárás idején igényelhették a bértámogatást, valamint elérhető volt a számukra a könnyebb hitelfelvétel és a hitelmoratórium lehetősége is. Az elnök úgy látja, hogy a foglalási számok folyamatosan emelkednek, és hétről hétre egyre több vendég érkezik a Balatonra – ez okozhat némi áremelkedést a szolgáltatásoknál.

Hiányoznak a dolgozók

Hoffmann Henrik szerint már évek óta nagy a munkaerőhiány a turizmusban. Úgy gondolja, most még nem jelent problémát a dolgozók hiánya, azonban ha beindul a szezon, akkor biztos szükség lesz a munkaerőre. Idén teljesen érthető okok miatt többen is otthagyták a vendéglátást, azonban Hoffmann meggyőződése szerint, ha minden visszaáll a régi kerékvágásba, akkor a pályaelhagyók visszatérnek az eredeti szakmájukhoz. „Lehet, hogy most egy új munkahelyen – teljesen más ágazatban – dolgoznak, és még nem merik otthagyni. De ha látják, hogy minden rendben van a turizmusban, sokan visszatérnek majd, mert ehhez értenek” – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Minden probléma megoldódhat

Hoffmann szerint, ha a dolgozók visszatérnek a vendéglátásba, akkor az majd okozhat némi enyhülést a munkaerőhiány tekintetében. Ezzel minden valószínűség szerint emelkedni fognak a bérek is, hiszen ahol hiány van, ott többet is fizetnek.

Nem tudni, mi a helyzet külföldön

A vendéglátásban szintén bizonytalanságot okozhat, hogy a külföldi országokban még nem egyértelmű, mikor lesz nyitás. Tehát azok a szakácsok, vendéglátósok, akik külföldön tevékenykednek, vissza tudnak-e majd jönni az eredeti munkahelyükre.

Mások a járványügyi szabályok

„Lesz-e nyitás például Dél-Tirolban, vagy nem? Mondok egy családi példát: a fiam zenél, és hétvégén fellép valahol. A német barátja megkérdezte, hogy az ő német védettségi igazolványával beléphet-e majd a koncertre, mert ha igen, eljönne, mert ott, Németországban hónapok óta minden zárva van, sehová nem lehet menni, és nem is lehet tudni, mikor várható nyitás” – tette hozzá a szakember. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüredi strand – Forrás: BudaPestkörnyéke