Új építmény alapjait kezdték el lefektetni a Balaton-parton, ami miatt több panasz is érkezett, ugyanis a Csopaknál lévő, közforgalmú kikötő mólószárnyán egy óriásfúrógép segítségével betonoztak egy strandi besorolású területen. Erősen kérdéses, hogy az építkezés nem sért-e törvényeket, és a rejtélyt az is tovább fokozza, hogy a beruházó az eset kapcsán nem adott mindenre kiterjedő választ.

Betonoznak, építkeznek

Több helyi lakosnak is feltűnt, hogy a csopaki hajókikötő mólójánál egy új építmény alapjait betonozták le, az építkezés során pedig egy hatalmas fúrógépet is bevetettek. A Hírbalaton szerint az építkezés többszörösen is törvénysértő, főleg, hogy a beruházó egy olyan területet választott ki, amely a beépítetlenül megőrzendő parti sávon belül található. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csopaknál építkeznek

Polgármester válaszolt

A híroldalnak Ambrus Tibor csopaki polgármester adott választ, amelyben azt mondta, egy leégett épület újjáépítése zajlik a tavaly ősszel eladott közforgalmú kikötő mólójának keleti oldalán, amely régóta magánterület.

Ott se állhatott volna

Az oldal olvasói szerint tényleg volt ott egy Code Zero nevű konténer-bisztró, amely 2019-ben leégett, azonban a szabályok szerint már ez az épület sem állhatott volna ott. Szerintük ez nem szerepel sem a 2016-os, vízpartot szabályozó miniszteri rendeletben, sem az új vízparti tervekben.

Nem értik

A helyiek teljesen érthetetlenül állnak a rejtélyes építkezés előtt, mivel megmagyarázhatatlan gondolják, hogyan épülhet egy mélyalapozású betonplacc a tóparton, pár méterre a Balatontól.

Fás, kellemes környék volt

A portál a helyiekre hivatkozva arról ír, hogy a terület korábban az állami gazdaságok üdülőjének lombos-árnyas strandja volt. Viszont amióta magántulajdonba került a partszakasz, több fát is kivágtak, a hely pedig strand helyett vitorlástelepként működik. Úgy tudják, a tulajdonos tervei közt szerepel az is, hogy elintézzék, a strandi besorolású terület kikötői besorolást kapjon.

Bajban vannak az önkormányzatok is

„Nem irigylem a balatoni önkormányzatokat, óriási rajtuk a nyomás amikor a befektetők, ingatlantulajdonosok át akarják minősíttetni a területeiket, hogy az még beépíthetőbb legyen, még több profitot hozzon nekik” – mondta az oldalnak az egyik helyi lakos.

Kevés a zöld terület

Csopak egyébként sincs olyan jó helyzetben legalábbis a zöld területek mennyiségének a tekintetében, ugyanis a Veszprém megyei községben nincs közpark, a parti sétány zsúfolt nyaranta, a strand pedig nagyon keskeny földsávval rendelkezik. Ezért is lenne nagy szükség a strandi partszakaszok strandként vagy zöld területként való működtetésére. 

Sok a szabálytalan építkezés

Az oldal szerint a Balaton-parton bőven lehet találni szabálytalan építkezéseket, de még egy olyan esetről sem lehetett eddig hallani, hogy a hatóságok elbontatták vagy ledózeroltatták volna bármelyiket is. Arról sem lehet sehol információt találni, hogy bármi intézkedés történt volna az illegális mederbetöltési ügyek vonatkozásában, vagy hogy stégeket bontottak volna le a hatóságok.

Megérkezett a beruházótól a válasz

A hír megjelenése után a beruházó képviselője adott választ az építkezéssel kapcsolatos kérdésekre, azonban nem sikerült mindenre választ adniuk, ugyanis nem derült ki, hogy pontosan mi épül Csopakon, ahogy az sem, milyen hatósági engedéllyel végzik a munkálatokat. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció