Baranya, Somogy és Tolna megyében harmadfokú riasztásokat is kiadott zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezeken a helyeken rövid időn belül olyan heves zivatarok várhatók, amelyekben a viharos szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

Koraeste érkezik a pusztító vihar a Balatonhoz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. A veszélyjelzés szerint többfelé – kiemelten a Dunántúlon – várhatók akár 100-120 kilométer/órás, akár annál is erősebb széllökésekkel kísért zivatarok. Veszélyt jelent a nagyobb méretű jég, az intenzív esőzés és a villámlás is.

Pár óráig tart majd

Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

Ne húzodjál be a fák alá

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében azt kéri: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón – tették hozzá.

Senki se menjen a vízbe a vihar megérkezésekor

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött. Különleges időjárási jelenségek a Balaton térségében ide kattintva!

Csehországban halálos áldozatok is vannak

Öten meghaltak a Dél-Morvaországban csütörtök este és éjjel pusztító tornádó következtében, 85 embert kórházban ápolnak. A kórházban fekvő sérültek közül legalább 10-15-nek az állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Magyarok indultak Csehországba segíteni

Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőkutya-vezetője a Nila nevű keresőkutyával a csehországi tornádó károsultjainak szánt adomány indulása előtt a szervezet központi raktárában Budapesten 2021. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Tornádó volt

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta, ez lényegében a Brünn-Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán terül el. Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből.

Súlyos pusztítás

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.

Ilyen szelet még sosem láttak

A cseh meteorológiai intézet szakértőinek első számításai szerint a dél-morvaországi károk a tornádók 3-as, illetve 4-es kategóriájának felelnek meg, ami óránkénti 219, illetve 267 kilométeres szélsebességet jelent.