15 év alatt tönkrement az 1,2 milliárdba került siófoki Galerius fürdő. Lengyel Róbert, a Siófok ellenzéki, a Becsülettel Siófokért Egyesület által megválasztott polgármester szerint az épület „rothad, pállik, roskad, rozsdásodik: ez megint sokba fog kerülni a siófokiaknak”.

Tönkrement a milliárdos Galerius fürdő

„Rothad, pállik, roskad, rozsdásodik: ez megint sokba fog kerülni a siófokiaknak” – mondja Lengyel Róbert siófoki polgármester a Népszavának adott interjúban. A siófoki fürdőt 2006-ban az akkor fideszes városvezetés avatta fel mint új, turistacsalogató létesítményt, azonban az épület másfél évtized alatt úgy leromlott, hogy a belső medencéket már meg se nyitják a fürdőzők előtt. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz volt a szellőző berendezés

A jelenlegi városvezetés által felkért szakértői vélemények szerint a létesítményben rossz volt a szellőzési rendszer terve és kivitelezése is. A nem megfelelő szellőztetés miatt a gépészti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt, páradús levegő szétmarta, és teljesen tönkretette.

Nem tudták az építkezés során, hogy mit csinálnak

„Anno kimaradt a tervekből, hogy a fokozott pára- és egyéb terhelésnek kitett fürdő tetőszigetelését milyen anyagokból kell megcsinálni” – magyarázta Lengyel Róbert.

Szétrohadt a fürdő

Lengyel Róbert szerint a tető és álmennyezet közötti, silány alapanyagokból elkészített szigetelés mára teljesen szétrohadt, és csak úgy lehetne megjavítani, ha kívülről az egész tetőszerkezetet megbontanák.

Gyenge volt a szigetelés

„Az az anyag, amit oda beépítettek és nyilván gondosan el is takartak, egy családi ház szigetelésére még tán alkalmas lenne, de egy fürdő esetében csak hitvány, olcsó férc. Csak ennek a javítása több tízmillióba kerül, s amíg el nem készül, a medencéket nem is lehet használni” – mondta a polgármester.

1,2 milliárdból épült meg

A nevét Galerius római császárról kapó fürdőt anno 1,2 milliárd forintból építtette meg az előző városvezetés egyik cége 890 milliós bankhitelből, 110 milliós megyei önkormányzati és állami támogatásból, a Strabag kivitelezésében. Az építkezést már akkor sokan nem értették: sokallták a felvett hitelt, nem értették, miért került a fürdő a vasútmegálló mellé és az sem volt világos, miért a nagyberényi kútról hordták a vizet lajtoskocsival.

Milliókba kerül a víz

„Hetente egyszer 20 köbmétert hozatunk, az utolsó teljes működési évben, 2019-ben ez 1,56 millióba került” – állította Lengyel Róbert.

Jelezték a hibákat

Az üzemeltető városi cég, illetve a fürdő folyamatosan jelezte a súlyos problémákat, és a halaszthatatlan műszaki beavatkozásokat el is végezték, ám szakértői vélemény sosem készült, így azt sem lehetett felmérni, milyen károk keletkeztek a fürdőben. Lengyel Róbert azt mondta, hogy néhány éve elvégeztek egy állapotfelmérést, aminek az eredménye lesújtó és döbbenetes.

Szótlan a volt polgármester

A Népszava megkereste az előző városvezetést is, azonban Siófok 2014 előtt húsz évig regnáló, fideszes polgármestere, Balázs Árpád nem válaszolt a fürdővel kapcsolatos kérdésekre. A kivitelező Strabag pedig úgy reagált, hogy a projektet teljesítették, ahogyan a felmerült garanciális igényeket is a garancia időszaka alatt, továbbá az átadás óta eltelt 15 év üzemeltetési gyakorlatot és annak körülményeit nem ismerik. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Siófoki Galerius fürdő – Forrás: Google Street View