A balatonfenyvesi kisvasúton mostantól augusztus végéig hétvégenként gyermekvasutasok is teljesítenek szolgálatot a hálózaton. A budapesti Gyermekvasútról érkező ifjú vasutasokkal szombaton és vasárnap találkozhatnak a kisvonatok utasai.

Ez az első alkalom

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton szolgáló vasutasok első alkalommal érkeztek vendégszolgálatra a balatoni kisvasútra, a csisztai és a somogyszentpáli vonalon közlekedő vonatokon jegyértékesítési feladatokat látnak el helyi felnőtt kollégáikkal közösen.

Nyaralnak is

A kiválasztott gyermekvasutasok a balatonfenyvesi hétvége egyik napját szolgálattal, másik napját szabadidős programokkal töltik – így minden nyári szombaton és vasárnap 5-5 kisvasutas fogadja az utasokat a nagybereki tájakot bejáró vonalakon.

Külföldön is jártak már

A Gyermekvasút történetében nem ez az első alkalom, hogy más kisvasúton is szolgálatba állnak az ifjú vasutasok: több évtizedes hagyománya van a csereszolgálatoknak, nyaranta több németországi (Berlin, Drezda, Cottbus, Lipcse) és a moszkvai gyermekvasútra is járnak szolgálattal egybekötött csereüdülésre a budapesti kisvasutasok, de van partnerkapcsolat a GYSEV nagycenki Széchenyi Múzeumvasútjával is, és ugyanígy a fővárosba is rendszeresen érkeznek vendégszolgálatba más kisvasutasokról gyerekek.

Ez egy új vonal lesz számukra

A balatonfenyvesi kisvasút történetében ez az első alkalom, hogy vendégül látják ifjú budapesti kollégáikat. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Nyáron turisták lepik el a kisvasútat

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik.

Idén újranyitottak egy vonalat

Az idei nyár nagy szenzációja, hogy két évtizedes forgalomszünetelés után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a csisztai vonalon is, így Csisztafürdő lényegesen gyorsabban vált elérhetővé a Balaton-partról, mint közúton.

Ez a látnivaló

Utazás közben az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, a kisvonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Akkor ez most jó üzlet?

Évről évre népszerűbb a keskeny nyomtávú vonal: 2018-ban 42 ezren, 2019-ben 46 ezren, 2020-ban a járvány ellenére közel 45 ezren utaztak. Idén nyáron júliusban már több olyan üzemnap volt, amikor ezren is a kisvonatozást választották.

Olcsóbb jegy

A járatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest 25 százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani.

Menetrend I.

A csisztai vonalon a fürdő nyitva tartásához igazodva járnak a vonatok: Balatonfenyvesről 8:50 és 18:50 között, Csisztafürdőről 9:35 és 19:35 között 2 óránként indulnak.

Munkába is járnak vele

A somogyszentpáli vonalon hajnaltól estig ugyancsak 6 vonatpár közlekedik, kiszolgálva ezzel a hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) is.

Menetrend II.

Az imremajori Hunyadi udvarban csütörtökön és vasárnap kitelepülő kézműves piacra nagyon sok látogató vonattal megy ki, ez az úti cél mostantól kétszer annyi járattal érhető el.