Sümegi oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak már az idei szürettől a Csabrendeken, Sümegen és Sümegprágán termelt borok és pezsgők, mellyel új lehetőségek nyílhatnak meg a borvidék előtt – mondta az agrárminiszter a sümegi Jakab Napokon elhangzott köszöntőjében.

Már a reformkorban is volt bortermelés

A sümegi borok nemcsak az egyediséget biztosító természeti adottságoktól kiválóak, hanem attól is, hogy a borászok párbeszéden és összefogáson alapuló minőséget alkotnak. Sümeg egyedi ökológiai adottságai alapozták meg a nagy tradícióval rendelkező borvidéken a szőlőgazdálkodást – mondta az agrárminiszter.

A megújulás

Az elmúlt bő két évtizedben megújulásra törekedtek a helyi borászok, a szőlőültetvény gazdálkodásban az ökológiai fenntarthatóság elvét jelölték ki a fejlődés alapjául. A sümegi borkészítés alapelvei az ideális élőhely helyreállítása és a természet ritmusához igazodó termelési folyamat – mondta Nagy István.

Tudja mi az a Natúr Sümeg?

Kiemelte: a „Natúr Sümeg” egy ősi hagyományos termesztési technológiára épül, amely a jövőbe mutató termelési kultúrát honosíthat meg szerte az országban. Ennek legfőbb feltétele a természetesség – tette hozzá.

Sümeg, mint ékkő

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, Sümeg történelmi hagyományai mellett a magyar kultúrtörténetben is fontos szerepet tölt be, valamint a magyar gasztronómiai térkép „egyik ékköve”.

Járvány után

Végh László Sümeg polgármestere örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány után ismét megrendezhették a Jakab Napokat. További friss balatoni hírek ide kattintva.

A vár az egyik látványosság környéken

1292-ben, még IV. Béla király parancsára építtette a veszprémi püspök. Mátyás király halála után Sümeg Habsburg Miksa német-római császár tulajdonába került. Ám a német uralom nem sokáig tartott, a várat Kinizsi Pál foglalta vissza, így került II. Ulászló hatalma alá. 1543-ban Székesfehérvár elesett, és a török terjeszkedés nyomán, hasonlóan több Balaton környéki várhoz, Sümeg is korszerű végvárrá fejlődött.

Egész napos program

A sümegi vár a Balaton-felvidék legjobban helyreállított kővára, egykori fényét és a vitézek életét minden nyáron várjátékok örökítik meg, Európa szerte híresek a sümegi Történelmi Lovasjátékok. A belépőjegyek megvásárlása után a vár összes kiállítása megtekinthető, a látogatást mindenképp tervezzük egész naposra.

Politikai feszültség a helyi önkormányzatban

Távozik a sümegi képviselő-testületből Mészáros Norbert fideszes képviselő – írja az Index. „Úgy gondoltam a család az első, hamarosan megszületik gyermekem és nem szeretném őket kitenni az állandó támadásoknak, nem utolsorban éreztem, hogy a munkám rovására is megy ez a státusz. Összegezve ez a feszült közeg nem nekem való”– indokolta döntését Mészáros Norbert a Facebookon.

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán