A hazai turizmus fellendülése és a kiváló időjárás miatt a legtöbb hétvégi balatoni vonat teljes foglaltsággal közlekedik, ezért a megnövekedett utasforgalom kiszolgálása érdekében, a MÁV-START egy újabb KISS emeletes motorvonattal, Panoráma expresszvonat néven új járatot indít vasárnaponként Fonyód és Kőbánya-Kispest között.

Emeletes kocsik

A már ismert Jégmadár és Napfürdő expresszvonat mellett, egész augusztusban, vasárnaponként fog közlekedni a Panoráma expressz, amely 16:57-kor indul Fonyódról, KISS emeletes motorvonattal. 

Fonyódtól Kőbányáig

Az expresszvonat Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Zamárdi, Siófok, Szabadisóstó, Balatonaliga, Székesfehérvár és Kelenföld állomásokon megállva, 19:44-kor érkezik Kőbánya-Kispestre. További friss balatoni hírek ide kattintva.

Kerékpárral is

A vonatot a többi expresszvonathoz hasonlóan díjmentes helyjeggyel lehet igénybe venni, és a kerékpáros helybiztosítás is kötelező. A vonaton 12 kerékpár szállítására van lehetőség.

A többi expressz

Az új Panoráma expresszvonat indításán kívül, a folyamatosan és intenzíven növekvő utasforgalom kiszolgálása érdekében, hétvégente a legnagyobb utasforgalmú Balaton IC vonatok a korábbi nyolc helyett kilenc kocsival közlekednek, továbbá a Kelet-Magyarországról közlekedő balatoni Aranypart és Ezüstpart expresszvonatok szerelvényeinek kapacitása is bővül.

Amit a KISS tud

A KISS a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, 600 ülőhelyes utastérrel felszerelt vonat. Három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval van felszerelve, a multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

2017-ben kezdődött a KISS-program

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval 2017 áprilisában 40 darab KISS motorvonat szállítására. A MÁV-Start az első ütemben 2018-ban először 11 darabot, majd 2018 végén további 8 darabot hívott le, a fennmaradó 21 lehívása is megtörtént.

Dunakeszinél ment először

Az első körben lehívott 11 darab KISS motorvonat 2020-banállt szolgálatba a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalon, majd további 8 darab emeletes motorvonat érkezett 2021-ben. A járművek jelentős részének az összeszerelése, a Stadler és a Járműjavító együttműködésének a keretében, Dunakeszin történik. A járművek üzembe helyezése is itt valósul meg. 

Vonattal ütközött egy személyautó Nyírmadánál

A Mávinform tájékoztatása szerint az andráskereszttel jelzett, sorompó nélküli átjárónál történt balesetben a Nyíregyháza és Vásárosnamény között közlekedő vonat utasai közül senki sem sérült meg. A baleset pénteken történt.

4 napja halálos gázolás történt

Gázolás miatt negyedórát is késhetnek a vonatok a Budapest-Vác-Szob vonalon – közölte a Mávinform szerda reggel. Dunakeszi és Rákospalota-Újpest állomás között a Szobról a Nyugati pályaudvarra tartó vonat elgázolt egy embert, aki a helyi lap információja szerint meghalt.