Balatonszepezd önkormányzata bejelentette, hogy visszalép a Balatoni Bringakör kiépítésétől. A polgármester arról számolt be, hogy az építéssel kapcsolatban kénytelen volt kikérni a lakosok akaratát.

Lemondtak az építkezésről

Balatonszepezden is visszakoztak a Balatoni Bringakör új nyomvonalától, ezért múlt hét pénteken ülést tartottak, ahol döntés született, és bejelentették, hogy a lakosság mellé állva nem támogatják a bringaút part mellé tervezett építését. Bíró Imre polgármester ehhez azt is hozzátette, hogy azt még nem tudni egyelőre, hogy hol menjen az új kerékpárút – írja a Telex.

Nem támogatják a part melletti építkezést

Veszélyes a bringaút

A Balatoni Bringakör jelenleg Szepezden úgy néz ki, hogy az út felkanyarog a part menti dombra, majd egy meredek lejtőn lejön, át a forgalmas 71-es úton. Ez a lejtős, forgalmas út nem meglepő módon igencsak balesetveszélyes, ez be is bizonyosodott az elmúlt években. Sok biciklis a járdára megy fel, míg mások a főutat használják a kerékpározásra, hogy elkerüljék a veszélyesebb helyzeteket, de abban mindenki egyetért, hogy hosszú távon ez nem egy tartható megoldás. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új utat terveztek

Hogy javítsák a közlekedést, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság új nyomvonalat tervezett a part menti vasút és a part közti keskeny sávban. Ez azért lett volna jó a bicikliseknek, mert egy biztonságosabb, kevésbé meredek útvonalon haladhattak volna át a településen, a nádas mellett, a strand előtt.

Fellázadtak a helyiek

Az új út azonban nem tetszett a szepezdieknek, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek az építkezés ellen. A helyi lakosok azt kifogásolták, hogy a nyomvonal területet vesz el a strandokból és Szepezd egyetlen sétányából, valamint a kerékpárosok veszélyeztetnék a strandolókat. A tervezett bringaút nem mellesleg a part menti erdőt sem hagyná érintetlenül, fákat kellene kivágni az új út megépítéséhez.

Több mint 400 aláírás

Az út építése ellen több mint 400 aláírás gyűlt össze, és ezt már a szepezdi önkormányzat sem hagyhatta szó nélkül. Bár a településvezetés korábban támogatta az ötletet, most végül nemet mondott rá. A portál megkereste a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t az ügyben, ahol azt mondták, hogy a tervezés során a helyi lakosok véleményét maximálisan figyelembe veszik, amit az önkormányzat és a megfelelő szakhatóságok bevonása is garantál.

Keresik a megoldást

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy tudomásul vették az önkormányzat döntését, és készek arra, hogy új megoldást keressenek. Ugyanakkor az is lehet, hogy nem fog változni semmi, mindent meghagynak az eredeti állapotában, és a bringaút marad ott, ahol most is van.

Zánkán is visszakoztak

Egy másik balatoni településen, a szomszédos Zánkán is lázongtak a helyiek egy kerékpárút ellen. Ott az volt a probléma, hogy a tervezett út nagyon közel lenne a parthoz és a strandolókhoz, a helyiek pedig szeretnék minél távolabb tudni a kerékpárosokat a csendes kis utcáktól.

Biciklisek a strandon?

„A csendes utcán, ahol matracokkal járnak a fürdőzők, tollasoznak az emberek, százasával mennek majd a biciklik. Az sehol sincs előírva, hogy a helyieknek ezt tűrniük kell!” – háborgott az egyik zánkai lakos.

Patthelyzet állt elő

Mindkét balatoni település esetében leálltak a tervezések, és most megy a fejtörés, hogy mi is legyen a kerékpárutakkal. Van rá esély, hogy olyan megoldás születik majd, mint a Budapest–Balaton-kerékpárút esetében Biatorbágyon. A helyi lakosok ott sem akartak bringautat, ezért azt megépítik a településhatárig, a kerékpárosok pedig eldönthetik, merre tekernek át a városon.

Fejlesztik a bringautakat

Az Aktív Magyarországért kormánybiztosság szerint folyamatosan zajlanak a felújítások, amelyeknek köszönhetően eddig összesen 68,3 km bringaút újult meg. Már zajlanak az építkezések a Budapest–Balaton-kerékpárúton, ahol jelenleg Budapest és Etyek között dolgoznak, Etyek–Velence, valamint Székesfehérvár és Balatonakarattya között pedig folyamatban van a kivitelezők kiválasztása. Előreláthatólag 2022 végéig elkészülhet a Budapest–Balaton-kerékpárút. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bicikli – Forrás: BudaPestkörnyéke