Egy befektetői csoport 70 szobás, négycsillagos szálloda terveit mutatta be a badacsonytomaji polgármesteri hivatalban. Erről Facebookoldalán számolt be a Fidesz országgyűlési képviselője. Fenyvesi Zoltán még karácsonykor osztotta meg ezt a posztot.

A helyi politikusokat meglepte a dolog

A 24.hu úgy tudja, hogy a bejelentés még a település önkormányzati képviselőit is meglepte, ők ugyanis nem kaptak meghívót, a prezentációról sem volt tudomásuk. A szűk körű bemutatón a parlamenti képviselő mellett a polgármester, Krisztin N. László vett részt.

A bejelentés

Kik lehetnek a vevők?

A bejegyzésből akkor nem derült ki, hogy kik lehetnek az új befektetők. A lap utánajárt. A Badacsony Heritage Company Kft. tervezi a beruházást, és már meg is vásárolta a Római úton álló egykori Volán-üdülő ingatlanát.

A Volán-üdülő

A Hotel Volán évek óta üresen áll, egy forrásunk szerint az előző tulajdonosnak nagyra vágyó tervei voltak, de ezeket nem tudta megvalósítani. Ezt követően gyakorlatilag kiürítette a szállodát.

Egy volt miniszterhez vezetnek a szálal

A BHC egyik tulajdonosa Fellegi Tamás családi cége. Fellegi Tamás Orbán Viktor kormányában 2010-től a fejlesztési miniszteri posztot töltötte be, de alig másfél év után lemondott. Fellegi még a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerte meg a későbbi miniszterelnököt.

És egy szabolcsi expolitikushoz

Az üzletben benne a Promotheus Agency Bt. is, itt a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnök, Petneházy Dávid lehet érdekelt. A Petneházy Alapítvány elnöke a 24.hu-nak azt írta, hogy a beruházás jelen pillanatban előkészítési szakaszban van, és majd csak a tervezési fázis lezárultát követően hozzák nyilvánosságra a szálloda végleges látványterveit.

Az önkormányzat vezetése mindenesetre örül

Az önkormányzat is arról tájékoztatott, hogy december 23-án a tervezés alatt álló szálloda látványterveit tekinthették meg, mégpedig azért, hogy azokat közösen véleményezni tudják. Az önkormányzat hozzátette, örülnek, hogy egy olyan szálloda épülhet, „amely nemcsak színvonalas szállást tud kínálni az ide látogató turistáknak – akiknek száma évről évre nő –, hanem az itt élő családok számára is biztosít remek munkalehetőséget”.

A 2019-es választások eredménye

Badacsonytomajon 2019-ben, az önkormányzati választásokon két jelölt volt a polgármesteri tisztségre. Krisztin-Németh Lászlót meggyőző fölénnyel választották meg Orbán Péterrel szemben. A polgármester hivatalosan független jelöltként indult. A testület 6 főből ámelyre 18-an pályáztak 2019 őszén. Az egyetlen pártjelölt, a MIÉP-es induló nem lett képviselő.

Látnivalók – Tájház Múzeum

A gyűjteménynek helyet adó fehérre meszelt, nádfedeles parasztház 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, tatarozott épületben elhelyezett gyűjteményben található tárgyak, használati eszközök, bútorok, dokumentumok a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet. A faluban van még egy templom és egy kápolna is.

Címlapfotó: Ismeretlen – Civertan Grafik, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1066188