Hatalmas lángokkal, mintegy 200 hektáron égett a tűz a Balatonnál, Sármelléknél, a 76-os út és a felhagyott vasúti sínek mentén. A tűzoltáshoz mintegy ötven tűzoltó érkezett, a nehezen megközelíthető helyeken pedig mocsárjárót is bevetettek.

Kigyulladt a nádas

Április 6-án mintegy 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél, a 76-os főút melletti vasúti sínek közelében. A tűz oltásához közel ötven tűzoltó érkezett Zala megyéből – írja a TVKeszthely.

Sármelléknél volt tűz

Így oltották el a tüzet

A tűzoltók az oltáshoz egy különleges mocsárjáró gépet is bevetettek, hogy a nehezebben megközelíthető helyekre is be tudjanak menni oltani. A tűzoltók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vizsgálják az ügyet

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenleg is vizsgálja a kiterjedt nádastűz okait. Ugyanakkor Kósi Zsolt szóvivő elmondta, hogy az ilyen típusú tüzek többnyire emberi gondatlanságból erednek. Egy eldobott cigarettacsikk, vagy felelőtlen szabadtéri égetés is könnyen okozhat hasonló tüzet.

Minden fekete

Még kilenc nappal a tűz után is mindent feketeség borít a területen. Kovács Zoltán természetvédelmi őr szerint a nádasok, sásosok újra ki fognak hajtani, de a hüllők, kétéltűek állományában biztos, hogy nagy kár keletkezett. A szerencsétlen élőlények a jó idő miatt előbújtak a rejtekhelyeikről, azonban a lassú haladásuk miatt a tűz áldozataivá lettek.

Fészkek is elpusztultak

A természetvédelmi őr szerint nemcsak a hüllőket pusztította a tűz, hanem a madarakat is.  „A földön fészkelő madaraknak a fészekaljai – például a bíbiceknek a fészke – elpusztult. Reménykedünk abban, hogy ezek új sarjúfészket raknak és újra költenek. A költésnek az elején vagyunk, azért gondoljuk, hogy a madaraknál a fészekaljak ugyan elpusztultak, de lesznek fiókák még. A nagyobb testű állatok: ha vidra volt, az el tudott menni, a szarvas, vaddisznó ki tudott menni a tűzből, mert annyira gyorsan azért nem terjedt” – mondta Kovács Zoltán.

Voltak ott nagy vadak is

A hatalmas, égő területen voltak nagyobb vadak is, de a szarvasok, disznók – a vidrákhoz hasonlóan – el tudtak menekülni a lángok elől.

Még vizsgálódnak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai akkor fognak pontosabb képet kapni a tűzesetről, ha már be tudnak menni a most még vizenyős területre. Erre majd akkor kerülhet sor, ha már megkezdődött a növényzet zöldellése.

Terülj, terülj asztalkám a ragadozóknak

A nádastűz pusztítása után a nemzeti park drónnal berepült a területre, és a felmérések mellett egy érdekességet is megállapítottak. Azt vették észre, hogy a kiégett terület terített asztalt kínált a ragadozó madaraknak és más dögevőknek, amelyek boldogan keresték fel a volt nádas helyszínét, ahol az elpusztult hüllőkből és kétéltűekből táplálkoztak. A természetvédelmi őrök szerint kócsagok és a vaddisznók is részt vettek a lakomában. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Égő nádas – Forrás: Facebook/Katasztrófavédelem