Áprilisban söpört végig a hír Európán, hogy a közkedvelt Kinder csokik és cukorkák egy részét visszahívják, mert szalmonellát lehet tőlük kapni. Most nyilvánosságra hozták, hogy összesen hány megbetegedés történt a Kinder termékei miatt. Több kisgyermek kórházba került.

Egy belga gyár a ludas

Az Európai Unió több tagállamában jelentettek szalmonellás megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők – tájékozta portálunkat is még áprilisban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Magyarországon is

A belga élelmiszerbiztonsági hatóság kivizsgálása alapján Magyarországra is érkeztek szennyezett termékek. A Nébih akkor azonnal megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, a pontos termékadatokról. 

Nem érkezett fogyasztói panasz

„Jóllehet a forgalomba hozott Kinder termékek egyike sem mutatott pozitív eredményt a szalmonellateszteken és fogyasztói panasz sem érkezett a Lidlihez, mint írták: „Rendkívül komolyan vesszük a helyzetet, mivel fogyasztóink védelme a legfontosabb számunkra.” A Lidl akkor minden érintett Ferrero terméket önként visszahívott és nyugta nélkül is visszaadták a termékek árát.

Hatalmas visszahívás

Ferrero azonnali hatállyal visszahívta az Arlonban készült Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons, Kinder Happy Moments, Kinder Mix 198g, Kinder Maxi Mix 133g, Kinder adventi naptár 127g termékek teljes gyártását tételszámtól és lejárati időtől függetlenül, mert szalmonellát okozhattak.

Szalmonella tünetei

A Szalmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

Sok kisgyermek betegedett meg

Most a Food Safety News szakportál közölte a hivatalos adatokat: 16 országban betegedtek meg a szalmonellás Kinder termékektől, legtöbbjük 10 év alatti gyermek volt, és több nő fertőződött meg, mint férfi.

Kórházba kerültek csokievés után

Kórházi kezelésre a betegek fele szorult a Kinder termékektől, szerencsére haláleset nem történt. A legtöbb beteget Nagy-Britanniában találták, szám szerint 109-et.

Júniusban indul újra a gyártás

A Belgiumban előállított Kinder csokik gyártását leállította a Ferrero, a szalmonellás termékeket megsemmisítették. A gyártás júniusban indulhat el megint, három hónap múlva pedig felülvizsgálatott tartanak. A portálunknak nyilatkozó jogi szakértő szerint a megbetegedett gyermekek szülei kártérítési pert is indíthatnak a gyártó ellen.

Kiemelt kép: illusztráció, ezt a csokit nem hívták vissza – Fotó: BalatonKörnyéke.hu