A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal – mondta el az Origón megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Fesztivál érkezik a Balatonhoz

A nyár elején „különleges helyszíneken egy fantasztikus hangulatú magyar mozgókép fesztivált” terveznek Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. „Legendás televíziós seregszemle volt már korábban Veszprémben, ezt a hagyományt folytatjuk szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és izgalmas filmes programokkal” – közölte Káe Csaba.

A magyar filmgyártás a járvány idején

A kormánybiztos felidézte, hogy a pandémia első szakaszában a külföldi filmes produkciók kivonultak az országból, de a hazai forgatások hamar újra tudtak indulni, majd a járványhelyzet enyhülésével és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően már 2020 nyarán visszajöhetett jó néhány külföldi produkció is.

8 új film

A járvány közben 8 új, nemzetközi összefogással készülő film gyártása vagy előkészítése indulhatott el tavaly. Ezek a filmek munkalehetőséget teremtettek azoknak, akiknek a nagy nemzetközi filmek elmaradása bevételkiesést okozott.

Jön Sissi

Káel Csaba a magyar gyártásban vagy koprodukcióban tervezett történelmi témájú filmekről szólva külön kiemelete az Erzsébet királyné, azaz Sissi életéről szóló alkotást, amely biztosan nem egy poros mű.

Mi lesz az a Bartók Tavasz?

Káel Csaba beszélt a kormány új tavaszi fesztiváljairól is. Elmondta, hogy  áprilisban bemutatkozik a Bartók Tavasz, majd az őszi Liszt Ünnep. „Itt az ideje, hogy erre a két lenyűgöző zeneszerzőre, világhírű művészünkre még több figyelmet irányítsunk”. Mint mondta, a Müpa számára megtisztelő feladat volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez is.

A kormány kiszáll a BTSZ-ből

Mint ismert a kormány megvonat a támogatást a BTSZ-től. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az elért eredményekre nagyon büszkék vagyunk. A Müpa megbízatása azonban kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ennek az értéknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata”.

Bartókban bíznak

„Az a szándék, hogy a Bartók Tavasz fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, amelynek küldetése, hogy még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turisták számára.” – mondta el az Origónak Káel Csaba.

További balatoni kulturális hírekért kattints ide!

Bujtor István a balatoni színészlegenda