Július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek. A helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben. Az agglomerációban élők idegeit viszont a HÉV-jegyek drágulása borzolhatja.

Jelentős változások

Szombattól már az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az országbérleteseknek ehhez csak helyjegyet kell váltaniuk. Jelentősen átalakulnak az okosjegyek is. A legfontosabb változás, hogy az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem. Ezzel egyidejűleg változik az okosjegy visszaválthatósága is, vagyis az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza – adta hírül a Mávinform. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Igazodik az okosjegyek árazása

Az új díjszabási rendszerhez az okosjegyek árazása is igazodik. Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni. A nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Módosul a kilométer alapú jegyek díjszabása is

Módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása is. Tíz kilométer távolságig 400 forint, 10,1-15 kilométer között 450 forint, 15,1-20 kilométer között 500 forint, 20,1-25 kilométer között 550 forint, 25,1-30 kilométer között 600 forint lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt.

Emelkedik a HÉV-jegyek ára!

Ez a változás érzékenyen érinti az agglomerációban élőket, ugyanis jelentősen emelkedik a HÉV-jegyek ára. A Budakalász-Békásmegyer viszonylatban például az eddigi 250 helyett szombattól már 400 forintot kell fizetni. A MÁV-HÁV célja a bérletvásárlásra, vagyis a rendszeres használatra ösztönzés lehet ezzel a döntéssel, a bérletek ára ugyanis most nem emelkedik.

Változik a kedvezmények mértéke

Változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRÁ-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START és GYSEV menetjegyekre járó kedvezmények mértéke is. Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi 5 százalékos kedvezmény, a digitális felületeken keresztül váltott jegyek esetében pedig 5 százalék lesz ezentúl.

Megszűnik a felármentesség

A Mávinform felhívja a figyelmet arra, hogy az M3-as metró felújításának befejezésével, július 1-jétől a Budapest bérletekkel már nem lehet a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a helyjegyes vonatokon vagy kocsikban utazni, és ezen a viszonylaton belül a korábbi felármentesség is megszűnik.

Helyjegyet kell váltani

A Nyugati pályaudvar és Ferihegy között közlekedő eddigi feláras vonatok InterCity-minőségű vonatrészei, kocsijai a helyjegy megváltásával vehetők igénybe július 1-jétől, szombattól.

Ha információra van szüksége

Az új díjszabályozással kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján, a Belföldi utazás/üzletszabályzat menüpontban. Az orszagberlet.hu weboldalon tájékozódhatnak az utasok a júliustól országbérlettel is igénybe vehető InterCity- és helyjegyköteles vonatokról. A Balaton menüponton belül pedig hasznos információk, javaslatok érhetők el az igénybe vehető vonatokról. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció