Eddig csapadékdús, helyenként egész hűvös volt a június, mindenki azt latolgatja tehát, hogy vajon emelkedik-e tartósan 30 Celsius fok fölé a hőmérő higanyszála. A tavalyi aszályt és elképesztő hőmérsékleteket idén egy valóban kellemes nyári meleg követi? Nos, úgy tűnik, nincs szerencsénk: pokoli hőségről beszélnek a meteorológusok.

Az eddigi legmelegebb év lehet

Gyakran még pár napra előre is nehéz jósolni, nemhogy több hónapra – az RTL mindenesetre megkérdezte az Időkép meteorológusát, Herrmann Dórát, aki azt mondta: a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján úgy tűnik, hogy idén is komoly hőséggel lehet majd számolni. Az Időkép szerint az eddigi legmelegebb év lehet 2023.

Kisfiú és Kislány

A két időszakosan fellépő időjárási anomália, amik meghatározzák a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget, az El Niño és a La Niña (magyarul a Kisfiú és a Kislány). A két jelenség a Csendes-óceán egyenlítőkörnyéki tengervízmozgását és az ebből következő időjárási helyzetet írja le. Amikor az áramlás miatt a hő nyugat felé mozog, a La Niña hűvösebb víztömeget, szárazabb, aszályosabb időszakot hoz. Ellenkező esetben viszont az El Niño-val melegebb, csapadékosabb időjárás érkezik. A Fontoshír.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szélsőséges hőség érkezhet

Herrmann Dóra szerint az elmúlt három évet az átlagosnál hidegebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményező La Niña uralta, viszont ez az időszak mostanra véget ért. Az El Niño érkezése pedig azt jelenti, hogy a tengerfelszín átlagos hőmérséklete több fokkal is magasabb lehet, mint eddig. Tehát nyáron még a tavalyinál is szélsőségesebb hőség érkezhet.

A csapadék is erősödik

„Tavaly ilyenkor még alig voltak viharok, most már egy-két jelentősebb volt, idén az El Niño miatt többre is lehet számítani” – mondta a meteorológus. A tavalyi aszályok számos országban vezettek katasztrofális helyzethez, mivel a mezőgazdaságot elképesztően érzékenyen érintette az eső hiánya. Az idei nyár elején viszont már azt tapasztaltuk, hogy a tavalyinál gyakrabban esik az eső. És ez valószínűleg így is marad: egy kis szerencsével nem fogunk szűkölködni esőben sem a nyári hónapok során.

Megbolondult időjárás

A klímaváltozás viszont a csapadékos időt is megbolondítja, olyannyira, hogy az aszály helyett akár áradásokra is lehet számítani. Szakértők szerint annak is a klímaváltozás az oka, hogy ha meleg van, akkor bizony nagyon meleg van, ha meg esik, akkor sok eső esik.

Mit fogyasszunk hőségben?

Bár könnyen azt hihetjük, hogy egy doboz jéghideg sörital enyhítheti a helyzetet, ha melegünk van, és szomjasak vagyunk, de ez valójában nem így van. Egy pohár – akár langyos – vízzel is jobban járunk a hőségben, mint bármilyen olyan itallal, amiben alkohol van.

Dehidratál

Az a baj a sörrel, hogy dehidratációt okoz: az alkohol hatására ugyanis több folyadék távozik a szervezetünkből, mint amennyit beviszünk. Ennek következtében a testhőmérsékletünk még gyorsabban fog növekedni a melegben. Nem véletlen, ha akár egy sör után úgy érezzük, hogy többet izzadunk, mint előtte: ez az alkohol hatása.

A víz mindig jó választás

A sör helyett inkább érdemes olyan folyadékot bevinni, ami kedvesebben bánik a szervezetünkkel: a víz mindig jó választás, de egyes sportitalok is hasznosak lehetnek, amiket direkt úgy fejlesztettek ki, hogy minél jobban hidratáljon.

Vizet a sör mellé?!

Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője az 50 mg/liternél több ásványianyagot tartalmazó ásványvizeket javasolja a kiszáradás ellen. Az is fontos, hogy kerüljük a magas cukortartalmú italokat, ha pedig mégis italoznánk, akkor lassan, sok víz társaságában sörözzünk. Az édesítőszeres italokkal is vigyázni kell, mert egyes édesítőszerek szintén hozzá tudnak járulni a kiszáradáshoz.

A sózott nyers uborka a tuti

A szakember viszont különösen javasolni tudja a frissen facsart gyümölcsleveket, valamint az enyhén sózott paradicsomlevet. De az igazi hőség elleni szuperkaja a sózott nyers uborka. Ennek a folyadéktartalma is magas, a só bevitelével pedig szintén a kiszáradás ellen küzdünk.

Hidegvizes fürdő napszúrásra

Akármennyire is el akarjuk kerülni, könnyen megeshet, hogy egy-egy rohangálós, szabad levegőn töltött nap napszúrással végződik. Súlyos esetekben érdemes orvosi segítséget kérni, de akad pár házi praktika is, amivel enyhíthetjük a napszúrás okozta kínt. Egy hideg, vagy langyos vizes fürdő jót tesz ilyen esetekben. Hűvös, besötétített szobában tartózkodjunk, és használjunk vizes borogatást a tarkónkon, csuklónkon. A Fontoshír.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tikkasztó hőség vár ránk nyáron – Fotó: illusztráció