Hacsak már nem lehet felhúzni a lábára, sokszor nem könnyű feladat megállapítani, hogy szükség van-e méretváltásra. Megkérdeztünk egy gyerekcipő-szakértőt, hogy milyen trükkök és mérési módszerek állnak rendelkezésünkre, ha biztosra akarunk menni.

A kisgyerekek lába elképesztő tempóban növekszik, nem ritka, hogy évente akár 1,5 – 2 centiméterrel is hosszabbodik. Még trükkösebbé teszi a dolgot, hogy a jobb és a bal láb különböző sebességet diktálhat, sőt, a növekedés sokszor ugrásszerűen következik be. Ennek köszönhető az a jelenség, amikor a gyerek egyszerűen átugrik egy teljes méretet.

Szemünk fényei ritkán jelzik, ritkán panaszkodnak, ha már szorít a cipő, ezért azt a szülőknek kell ellenőrizniük 1-2 hónapos rendszerességgel. Több oka is lehet, hogy nem kapunk jelzést a gyerekek részéről. Az egyik, hogy általában magasabb a fájdalomküszöbük, így egy bizonyos határon belül vagy nem érzik, vagy nem is foglalkoznak vele, hogy nyomja lábukat a cipő. A másik ok, hogy a kedvenc babájukhoz, nyunyójukhoz vagy plüssállatukhoz hasonlóan nagyon a szívükhöz nőhet a szóban forgó lábbeli, ezért nem akarnak megválni tőle. Egy harmadik ok lehet, hogy korukból fakadóan szavak és megfelelő szintű beszédkészség híján még nem tudják kifejezni, ha valami nem stimmel a lábfej környékén.

Szerencsére vannak jelek, amiket figyelve és megfelelően dekódolva időben értesülhetünk arról, hogy szorít a lábbeli.” – állítja Götz Janka, az Angyali Cipők gyerekcipő webáruház tulajdonosa. „Kezdhetünk gyanakodni, ha az addig stabilan közlekedő gyermek egyszer csak botladozni és bizonytalankodni kezd járás közben. A kicsik gyakran behúzzák a lábujjukat, ha szűknek érzik a cipőt, ennek következtében mozgásuk megváltozik, instabil lesz. Az is beszédes jel, ha a korábbiakkal ellentétben gyakran leveszik a cipőjüket, és inkább zokniban vagy mezítláb futkároznak tovább. Tanácsos felkeresni a gyerekcipőboltot akkor is, ha a cipő levétele után duzzanatokat és piros foltokat találunk a lábfejükön” – mondja a szakértő.

Létezik néhány trükk, aminek segítségével otthon is meggyőződhetünk arról, hogy méretváltásra van szükség. „Ha módunk van rá, zárt gyerekcipők esetében egyszerűen vegyük ki a talpbetétet, állítsuk rá a gyereket, és nézzük meg, hogy van-e hely még a betét orr része és a nagylábujj között. A szandáloknál egyszerűbb a dolgunk, mert ezeknél rögtön látszik, ha végigér a láb. Ekkor azonnal nagyobb méretre van szükség, mert ha a sarok vagy a lábujj lecsúszik a szandál talpfelületéről, az könnyen balesetet okozhat rohangálás közben” – teszi hozzá Götz Janka.

Ha viszonylag pontosan akarjuk tudni gyermekünk talphossz méretét, vegyünk elő egy üres A4-es papírlapot, tegyük le a földre, állítsuk rá zokniban, és rajzoljuk körbe a lábát (a biztonság kedvéért többször is), majd mérjük meg a két legtávolabbi pont közötti távolságot. Keskeny vagy normál lábfej esetében az eredményhez adjunk hozzá 4-5 millimétert, erős és széles lábfej esetében pedig 7-10 millimétert. Ez utóbbi korrekciót alkalmazzuk akkor is, ha bélelt cipőt vagy szandált szeretnénk vásárolni. Az ezen a módon kapott érték megfelel annak a talphossz paraméternek, amit a gyerekcipő webáruházaknál és cipőboltokban feltüntetnek a termékeknél.

Az Angyali Cipők gyerekcipő webáruház honlapja: https://angyalicipok.hu

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Balaton és környékének kedvelt hírportálján, amelyet a forgalmasabb napokon már 40 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!