Bűnügyi felügyeletbe helyezték, de a Fejér Megyei Főügyészség fellebbezését követően ismét letartóztatásba helyezték azt az enyingi férfit, akit emberkereskedelemmel és kényszermunka bűntettével gyanúsítanak. A férfi és élettársa ingyen dolgoztatta ismerőseit, és emberhez méltatlan szállást és ellátást biztosítottak nekik.

Ingyen dolgoztattak férfiakat

A páros két év leforgása alatt több férfit vett rá, hogy a család részére ellenszolgáltatás nélkül végezzen munkát. Az áldozatokat kényszermunkára fogták: több mint egy tucat lovat kellett tisztán tartaniuk, háziállatokat etetniük, egyéb, ház körüli munkát végezniük, csekély élelmezés fejében.

Fűtés nélküli házrészben laktak

Többen egy tíz éve leégett, tető és fűtés nélküli házrészben laktak, míg társuk egy utcán álló, szintén fűtetlen mikrobuszban élt. Volt olyan időszak, hogy mindannyian az istállóban aludtak, ahol a lovak közelsége melegítette őket.

Itt éltek a kényszermunkások

Forrás: police.hu

Alig kaptak kaját

Fizetést sosem kaptak a napi 14-16 órában elvégzett munkájukért, sőt, kérésük ellenére még másik ruhát sem. Napi egyszeri eledelük főként kenyér volt virslivel, vagy kevés májkrémmel, de néha olajos kenyeret kaptak, ezért mindig éhesek maradtak, és egyre soványabbak lettek – írja a Kékvillogó.hu

Bántalmazták az egyik munkást

A munkások az udvaron lavórban, a nap által felmelegített vízzel mosakodtak. Egyikőjük telefonját és személyi okmányait is elvették az elkövetők, és a bántalmazások során több fogát kiütötték, orrát eltörték.

Fenyegették őket

A kizsákmányolók rendszeresen megfenyegették áldozataikat, ha elmennek, megverik őket, máskor kijelentéseikkel emberi méltóságukban alázták a rabszolgaként tartott férfiakat.

Ez volt az egyik kényszermunkás ágya

Forrás: police.hu

Lecsaptak a rendőrök

A Fejér megyei rendőrök a 2021. október 15-én történt akció során fogták el a gyanúsítottakat, akiknek otthonában kutatást tartottak, melynek során lovakat, személyes okmányokat, mobil telefonkészüléket és több százezer forint készpénzt foglaltak le.

Kihallgatták a párost

A művelet során a rendőrök az 58 éves enyingi férfit és annak 56 éves élettársát gyanúsítottként hallgatták ki emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Őrizetbe vették

A nyomozók a férfit őrizetbe vették, és az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, továbbá intézkedéseket tettek a sértettek biztonságba helyezése és támogatása érdekében.  Az eljárás során azt is vizsgálták, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók –e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.

Kiengedték, most újra letartóztatták

Korábban bűnügyi felügyeletbe helyezték, de a Fejér Megyei Főügyészség fellebbezését követően most ismét letartóztatásba helyezték az enyingi férfit, akit emberkereskedelemmel és kényszermunka bűntettével gyanúsítanak.

Kiemelt kép: ebben a házban éltek a kényszermunkások – Forrás: police.hu