A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program alkalmából, a magyar kultúra napjára köztéri vetítést szerveztek Veszprémben, a Lordok Háza épülete falára. Közben közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események.

Az alkotók

A videoinstalláció Can Togay János, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program művészeti és kreatív igazgatója és Szauder Dávid médiaművész koncepciójával készült.

Még egy lélegzetelállító alkotás

MTI/Vasvári Tamás

Filmes együttműködés

A 2020-ban sikeresen megrendezett filmpikniket idén és a következő években is szeretnék megtartani kibővített formában: a tervek szerint Veszprém és Balatonfüred mellett Balatonalmádi is csatlakozna a programhoz. Ezen kívül a tervezett események között szerepel egy filmszemle is – mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

Már 2023-ra tekintenek előre

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy olyan programokat szeretnének szervezni 2023-ban, amelyeket az azt követő időszakban is meg lehet valósítani. Nem csupán új programok megvalósításán dolgoznak, hanem az olyan, már ismert, népszerű események megszervezésén is, mint a Quasimodo-költőverseny vagy a Hamvas-napok.

Három főváros lesz 2023-ban

 Veszprém és a Balaton régió mellett a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban.

A járvány az oka

A két külföldi település eredetileg idén lett volna Európa kulturális fővárosa, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak az előkészületek, ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács döntése értelmében két esztendő múlva viselik majd a címet az érintett városok Veszprémmel együtt.

A britek közben kiszálltak

Az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számított Veszprém és a régió, ám miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, Veszprém egyedül maradt. Ezért különösen üdvözlik a két új várost, melyekkel közösen valósíthatják meg a programokat.

Székelyföld is bekapcsolódik

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy tavaly székelyföldi testvérvárosukat, Sepsiszentgyörgyöt hívták meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre, és a 2024-ben az EKF címet viselő Tartuval – Veszprém észtországi testvérvárosával -, valamint a magyarországi EKF címért folyó verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás.

További hírek Veszprémről ide kattintva.

Címlapfotó: MTI/Vasvári Tamás