Százezrek számára nyújtott biztonságot az adószabályok dzsungelében a KATA, most úgy tűnik átalakítják, vagy teljesen megszüntetik. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki már régóta szorgalmazza a KATA átalakítását, vasárnap újra megszólalt az ügyben és azt mondta: új rendszernek kellene jönnie 2023. január elsejétől.

Átalakítják a KATA-adózást

Nemrég az iparkamara dobta be a változtatás szükségességét, ugyanis sok a visszaélés: vannak cégek, amelyek bújtatott foglalkoztatásra használják ezt az adózási formát. A Világgazdaság hétfői számának nyilatkozó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, idén év közben nagyon sok adminisztrációs teherrel járna a változtatás, de épp ezért az év hátralévő részében alaposan ki kellene dolgozni a KATA módszertani átalakítását, hogy januártól életbe léphessenek a változások. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Várhatóan emelni fogják az adót 

Parragh szerint ideje változtatni a 2013 óta változatlan 50 ezer forinton is, amely főszabály szerint a katások havi befizetendő adója. Azt nem akarta megmondani a kamarai elnök, mennyire emelnék ezt az összeget, de annyit mondott, hogy az adó nagyságát jó lenne valamilyen sarokponthoz kötni, például a minimálbérhez, vagy az inflációhoz. Ellenkező esetben a katások „vakarhatnák a fejüket”, amikor az első nyugdíjukat kézhez kapják.

Ügyeskedés

Az iparkamarai elnök szerint, ha megmarad a KATA, az azt jogszerűen használók jól járnak, mert a döntéshozók nyitottak arra is, hogy a KATA-keretet az évi 12 milliós bevételi plafont 18 millióra emeljék. Viszont csökkenhet az évi 3 milliós keret, amit egy megrendelőnek lehet kiszámlázni évente. Parragh szerint ezzel lenne megakadályozható az ügyeskedés, rejtett foglalkoztatás.

Újratervezés vagy kivezetés

Arra a felvetésre, hogy teljesen ki kellene-e vezetni a KATA-t vagy újratervezésre van szükség, Parragh László úgy felelt, hogy még korai erről dönteni.

Vállalkozói hozzáállás

„Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek. A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban, ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár” – magyarázta a kamara elnöke.

100 ezer visszaélés

Így érvelt: fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak, de úgy, hogy bezáruljanak azok a kiskapuk, amiket sokan visszaélésre használnak. Úgy becsli, hogy a teljes 430 ezres katás körben akár 100 ezren is visszaélhetnek a rendszerrel. Az elsődleges baj ezzel a rejtett foglalkoztatás” – mondta.

Indul az egyeztetés

Az kamara a Pénzügyminisztériummal közösen létrehozott munkacsoportban csatornázza be a vállalkozói oldal véleményét a döntéshozatali folyamatba – derül ki a cikkből.

Megvizsgálja a kormány

A KATA ügye az elmúlt hetekben került ismét a figyelem középpontjába. Varga Mihály pénzügyminiszter két hete a parlamenti meghallgatásán jelezte, hogy a KATA-kérdését meg fogja vizsgálni a kormány, mert a 450 ezres létszám torz szám, nem lehet ennyi valós KATA-adózó.

Kedvező adószabályok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a héten a Kormányinfón mondta azt, hogy egyelőre csak szándék van, de mindenképpen az a cél, hogy a katával kapcsolatos visszaélések megszűnjenek. A cél az, hogy a kisvállalkozások továbbra is kedvezően adózzanak – sőt, ott még a jelenleginél is kedvezőbb adószabályok jöhetnek a tervek szerint. Ennél több konkrétumot nem említett Gulyás Gergely. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció