Elkezdik megtisztítani a Hévízi-csatornát a tájidegen növényektől. Sokba kerül majd, 661 millió forintba. Nehézség, hogy az invazív fajok keverednek az őshonosokkal.

Hosszú szakaszt kell megtisztítani

A gyérítést a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. sz. közlekedési útig terjedő szakaszon, közel 10 km hosszúságban végzik el.

Ahol lehet, gépeket is bevetnek

Azokon a szakaszokon, ahol nincs, vagy kis mértékben fordulnak elő védett vagy védendő növények, és azok kikerülhetőek, a gyérítés gépi eszközökkel történik, külsős vállalkozó bevonásával.

Van ahol csak a kézi gyérítés segít

Vannak azonban olyan szakaszok, ahol nagy kiterjedésben vannak jelen védett, vagy védendő fajok, ezeken a részeken a gyérítést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végzik kézi eszközökkel.

Az ősi táj visszaállítása a cél

A projekt célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett természeti területenek, illetve a BfNPI jelenlegi és tervezett vagyonkezelésébe kerülő területein található élőhelyek védelme és helyreállítása.

Fajokat és élőhelyeket védenek ezzel

A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, amelyek nagy biodiverzitású értékes élőhelyek, vagy azzá válhatnak. A projekten belül olyan helyszíneken is történik beavatkozás, amelyek védettek és/vagy tagjai az Európai Unió Natura 2000 hálózatának.

Konkrét célok

A Hévízi-tó őshonos élővilágát veszélyeztető özönfajok visszaszorítása és fajvédelmi tevékenység megvalósítása. A Hévíz-Keszthelyi-láp területén a leromlott állapotú gyepterületeken a biodiverzitás növelése. A Hévízi-tónak, a Hévízi-csatornának és a Hévíz-Keszthelyi-lápnak, mint a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balatonnal összekötő zöld folyosónak, a bemutatási infrastruktúrájának a fejlesztése.

Tanösvényeket is kialakítanak

  • A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület élőhelyeinek rehabilitációja
  • A Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek rekonstrukciója
  • A Hévízi-tó vízszint szabályozási és vízkormányzási rendszerének rekonstrukciója – Az északi és a déli zsilip, illetve a beépített vízhozam mérő rendszerek teljes körű rekonstrukciója
  • A Hévízi-tónak, a Hévízi-csatornának és a Hévíz-Keszthelyi-lápnak, mint a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balatonnal összekötő zöld folyosónak, a bemutatási infrastruktúrájának a fejlesztése:
  • Theodosius tanösvény kialakítása
  • Hévízi-tó tanösvény kialakítása
  • Vízi tanösvényt kiszolgáló létesítmény kialakítása

Mindez nem lesz olcsó

A projekt elszámolható bruttó összköltsége: 661 900 000 Ft

Római legenda a gyógyító tóról

Egy ókori legenda szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára forrást fakasztott. A dajka egy lebénult gyermeket szeretett volna meggyógyítani. A mélyből feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a sovány, csenevész gyermektest teljesen felgyógyult. A legenda a római korból származik, az említett gyermek pedig nem más, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki 391-ben a keresztény vallást saját birodalmában állami vallássá nyilvánította.