Hideg van, nincs még megfelelő jég

Elkezdődött a jegesedés a Balatonnál is, de a rendőrség szerint még bőven nem szabad rámenni a jégre. Tény, szombat reggel mínusz 6,6 fok volt az átlag.

Mínusz 14,3 fok volt a csúcs

Országszerte fagyosan indul a reggel, átlagosan -6,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, és a szezonrekord is több helyen megdőlt – írja az OMSZ. Verpeléten mínusz 14,3 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Volt már ennél hidegebb is

A mai napra vonatkozó abszolút hideg rekordtól azért elég messze voltunk, ugyanis még 1942-ben Putnokon mínust 29,5 fokot mértek.

A rendőrség aggódik.

A rendőrök azt írták, hogy a Országos Meteorológiai Szolgálat gondoskodott róla, napok óta gyártják a clickbait tartalmakat (nem), így azt már mindenki tudja, hogy a hétvégén nagyon hideg lesz. Sokan elővették és megélezték korcsolyájukat arra számítva, hogy tavaink, folyóink is befagynak.

Legalább 10 centis jeg kellene

A legfontosabb ökölszabály, hogy a szabad vizek jegére csak akkor lehet lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. Vagyis a jég legalább 10 cm vastag, de inkább több. Ha ez a feltétel nem teljesül, felejtsük el a korizást, mert ilyenkor a jégre menni életveszélyes!

Havas Balaton még veszélyesebb

Ha ráadásul még havazik is, akkor inkább a szánkózást válasszuk, mert a friss hó alatt nem lehet megállapítani a jég tényleges állapotát. Mint ahogy éjszaka vagy rossz látási viszonyok között sem tudhatjuk, milyen vékony jégen járunk. Ha tehetnénk, egyenesen megtiltanánk! Szóval tilos – írja a rendőrség Facebook-oldala meglehetősen kötetlen stílusban.

Ha beszakadt a jég

Annak ellenére, hogy nyilván mindenki betartja ezeket az egyszerű szabályokat, mégis előfordul, hogy valaki alatt beszakad a jég. Fontos, hogy a jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött meleg helyre, hanem jeges ruháitól megszabadítva, fokozatosan melegítsük fel.

Kit kell hívni ha baj van, a Balatonnál 1817

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észleltek (beszakadás, süllyedés stb.) azonnal hívják a  112-es segélyhívót! Ha a Balatonnál kerültök bajba, akkor kérjetek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es számán!

Vasárnap még hidegebb lesz

Szombaton még nem lesz igazán hideg, de vasárnap estére a főváros környékére mínusz 9, a keleti országrészbe mínusz 17 fokot is elképzelhetőnek mondanak a szakemberek.

A hivatalos OMSZ előrejelzés így szól

A következő napokban északkelet felől elér bennünket a szibériai eredetű fagyos levegő, hatására az éjszakai órákban országszerte fagy várható, sőt a derült, szélvédett, hóval borított keleti területeken akár mínusz 17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.