A MOL után az OMW is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras üzemanyagok tankolására. Az osztrák cég töltőállomásain is egyszerre 50 liter üzemanyagot lehet majd vásárolni.

Bejelentette az OMV

„Ezúton felhívjuk Vásárlóink figyelmét, hogy 2022. június 24-én, péntek 11:00-tól kezdődően megváltozik a kisnyomású kútoszlopokon egyszerre kiadható hatósági áras üzemanyagok mennyisége” – írja Facebook oldalán a OMV Filling Stations. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korlátoz az OMV

„A kiadható üzemanyag mennyisége gépjárműbe alkalmanként maximum 50 liter, ez alól kivétel OMV MaxxMotion Super 100plus és OMV MaxxMotion Diesel üzemanyag. Kannába üzemanyag kizárólag piaci áron vásárolható. Egyes töltőállomások a fentiektől eltérő korlátozásokat is alkalmazhatnak” – írja a cég.

50 literes limit

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett – írja a BudaPestkörnyeke.hu

Kannában piaci áron lehet tankolni

A vállalat szerint a limitet azt figyelembe véve határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Megerősítették, hogy ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie.

Külön vásároljanak

A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg.

Piaci árat kell fizetni

Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni.

Hernádi Zsolt figyelmeztetett

Hernádi Zsolt a társaság vezérigazgatója már korábban sürgette a hatósági ár eltörlését, mondván, veszélyezteti az ellátás biztonságát, de Orbán Viktor a múlt héten bejelentette, hogy meghosszabbítják ezeket.

Üzemanyaghiány jöhet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem lehetnek ellátási gondok Magyarországon: „Az ellátási láncok biztonsága manapság gyengébb, mint korábban volt, ezért nem lehet kizárni teljesen egy hazai üzemanyaghiányt. De ameddig a szállítás biztosított, addig nem reális veszély”.

Biztonsági tartalék

Magyarország biztonsági tartalékai tökéletesen megfelelnek az előírt normának. Legalább 90 napra elegendő nettó importra vetített szintet ér el a stratégiai készlet. Ezt azonban kimondottan csak rendkívüli állapotok esetén lehet felhasználni, s számtalan intézkedés előzi meg azt, hogy elővegyék.

Emelkedik a dízel ára

Péntektől a benzin és a gázolaj beszerzési ára is változik, újra eltérő irányba. A piaci árú benzinért bruttó 7 forinttal kell majd kevesebbet fizetni, míg a gázolaj piaci ára bruttó 7 forinttal emelkedik pénteken.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció