A Színikritikusok Életműdíját kapta meg a napokban Cserhalmi György. A Nemzet Színésze évekkel ezelőtt elköltözött Budapestről, jelenleg a Balaton-felvidéken él egyedül. Elveszítette feleségét, majd túlélte a rákot és egy súlyos gerincműtéten is átesett.

Díjat kapott Cserhalmi György

Cserhalmi György évek óta visszavonultan él vidéki otthonában, a Balaton parti Kékkúton. Színpadon évek óta nem állt, ám a napokban a Színikritikusok gáláján Életműdíjat kapott, amit az Örkény István Színház deszkáin vett át.

Elveszítette feleségét

A Nemzet Színésze küzdelmes esztendőkön van túl: elveszítette szeretett feleségét, majd daganatos betegség támadta meg a szervezetét, ami rendkívüli módon legyengítette. 

Életmentő műtét

Cserhalmi György műtétje után azt mondta, a kórházban az unokái és a lánya képe lebegett a szeme előtt. Egy két és félórás, sikeres operációt hajtottak végre rajta. Lefejezték a hasnyálmirigyét, az epehólyagját, az epevezetékét és patkóbelét pedig „kipakolták”.

Évek óta betegeskedik

2017-ben pedig térd-, majd gerincműtéten esett át. Azóta nem állt színpadon, a közönség csak néhány filmszerepben láthatta, illetve néhány előadásban rendezőként közreműködött.

Lefújták a premiert

Tavaly úgy tűnt, végre újra színházban játszik, miután elvállalta az Antigonéban Teiresziasz, a jós szerepét a Radnótiban, de nem sokkal a márciusi premier előtt lefújták a bemutatót a színész egészségi állapota miatt.

Elment a hangja

„Nem megyek színpadra többet. A Radnótiban elvállaltam egy bemutatót, de jött ez a kemo-maradvány, ami miatt elment a hangom. Ez még 2-3 évig eltart, emiatt adtam vissza. Tudni kell befejezni, de persze, nehéz” –mondta a színész nemrég a DTK: Elviszlek magammal című műsorában.

Nehezen mozog

Kedd este az Örkényben azonban megtört a jég, s ha csak néhány percre is, de ismét színpadra lépett, hogy átvegye a Színikritikusok Életműdíját. A 74 éves színész nehezen mozog, csak botjára támaszkodva tudott a színpadon állni.

Cserhalmi György az Örkény színpadán

Forrás: Facebook/Örkény István Színház

Köszönőbeszédet mondott

„Nagyon régen álltam színpadon, most eléggé izgulok. Gratulálok minden díjazottnak nagy szeretettel. Szeretnék köszönetet mondani a színházaknak. Debrecen, Veszprém, Budapesten Katona, Radnóti, Újszínház és a többi. Annyira jó volt egy olyan nemzedék tagjának lenni, amely a háború óta először tudta, hogy mit akar, és nemcsak tudta, de meg is valósította. Ezt az emléket viszem magammal” – mondta köszönőbeszédében Cserhalmi György.  

Kiemelt kép: Cserhalmi György