Az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező Varga Pincészet – írja az MTI.

Ilyen hosszú szüretre még nem volt példa

Az 1993-ban alakult Varga Pincészet történetében korábban nem fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül, augusztus elejétől október végéig tartson, ami lehetővé tette az optimális szőlőfeldolgozást – számolt be Varga Péter alapító tulajdonos.

A klímavátozás hatása

A szüret elhúzódásában az időjárás változásának, és néhány korai új fajta szőlőnek is szerepe van – tette hozzá.

14 millió palack bor

Az országban a legtöbb, tavaly 14 millió darab palackos bort értékesítő pincészet – amelynek szőlőültetvényeiből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, és 55 hektár az Egri borvidéken – az idén 1,6 millió kilogramm saját termésű szőlőt dolgozott fel, a többit felvásárolta.

Szőlőből kevesebb termett

A pincészet által összesen feldolgozott 17,8 millió kilogrammnyi szőlő mennyisége 0,8 millióval marad el az előző évitől.
 Ebből az évjáratból lehetőségük lesz mintegy 1,5-2 millió litert folyóborként is exportálni – tájékoztatott Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos.

Ezek lesznek a kiváló borok

A fehérboroknál kimagasló minőséggel számolnak mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a testes, késői szüretelésű fehér tételeik esetében, és lesznek emlékezetes vörösborok is a 2020-as évjáratból.

Milliárdos árbevétel

A 191 alkalmazottat foglalkoztató Varga Pincészet Kft. 2019-as árbevétele megközelítette az 5,8 milliárd forintot a cég közlése szerint.

Az Alföldön is örülhetnek

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába. A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Duna-Tisza közén fekvő hasonló nevű település térségében termelt borokra vonatkozik.

Így jellemezték a helyi borokat

A soltvadkerti bor aranysárga színű, komplex illatú, magas természetes cukortartalmú, telt olajos textúrával rendelkező, összetett, méz, érett vagy aszalt gyümölcsökre jellemző illatú és ízű.

Erről szól ez az elismerés

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő. Az OEM-ként bejegyzett nevek a legszorosabban kapcsolódnak a termék előállítási helyéhez.