Július 15-ig lehet nevezni a Balatoni KÖR versenyére amelyen az Év Strandételét keresik. Fontos ismérv, hogy lehetőleg regionális alapanyagból készülhet.

Így nevezhetsz

A Balatoni KÖR versenyére július 15-ig lehet jelentkezeni az [email protected] e-mail címen, megadva a nevezett hely elérhetőségét: cím, emailcím, kontaktszemélyt és telefonszámát.

További feltételek

Nevezni legfeljebb két strandétellel lehet, ételfotóval és rövid leírással: alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története és annak tömör indoklása. Fontos még leírni, hogy miért tartják ideális strandételnek. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

Augusztus 4-én lesz az eredményhirdetés

A díjat augusztusban 4-én osztják majd ki, de július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, de ha más küld be nevezést, minden esetben egyeztetni kell a hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!

Szempontok

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és büfékben is elkészíthető,
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján

Ezzel nyerhetsz

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet más strandbüfék is átvegyék, ezzel megújítva az itthoni büfékultúrát. Az ételeket nem ajánlott túlgondolni. Fontos, hogy ne kelljen hozzá bonyolult konyhatechnológiai eszköz.

Szinte bármivel nevezhetsz

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál.

Az eddigi nyertesek

Az elmúlt években olyan különlegességek nyertek, mint a BalaToros, Hal erőleves, Koviubi leves, Gofcsi, Pulled Ponty. A szervezők többtagú zsűrit kérnek fel, hogy győztest válasszon. Azsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Mi az a Balatoni KÖR?

A Balatoni KÖR a tóhoz tartozó 3 megyét és 6 borvidéket összefoglaló egyesület. Tagjai között van helyi étterem, cukrászda, borbár és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást is.

Címlapfotónk Jacsó Emma felvétele