Meglepő felvételt tettek közzé a Csodálatos Balaton nevű Facebook-csoportban vasárnap. A fotót megosztó úr a Balaton-felvidéken készítette a lélegzetellátó képet, amin a távolban jól látható a Sümegi vár, mögötte balra pedig a havas Alpok látható.

Ritka az ilyen különlegesen tiszta időjárás. A felvételen jobbra a 200 kilométerre fekvő Schneeberg havas csúcsa látható, ami légvonalban 163 km-re van a Balatontól.

A Schneeberg Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsa az Alpokban, egyben az Alpok fő vonulatának utolsó keleti tagja, amelynek magassága meghaladja a 2000 métert.

A fotót Vanatka Martin készítette a Csobáncról. Láthatóan jól kihasználta a ritka időjárást, és amikor megpillantotta a távoli havas hegyeket, azonnal kattintott a gépével.

Magyarországon szeles, tiszta időben gyakran előfordul, hogy az ország magasabb pontjairól belátható az ország másik pontja. Például a Budai-hegységből a Velencei-hegység, onnét a Balaton-felvidék vagy éppen a Mecsek.

De különösen tiszta időben a Budai vagy éppen a Visegrádi-hegység magasabb pontjairól a Magas-Tátra havas csúcsai is gyakran látszanak. A Kárpát-medence tehát szép időben látótávolságon belül van.

Kiemelt kép: Facebook/Csodálatos Balaton/Martin Vanatka