Csok-támogatással újította fel balatoni házukat Varga Judit igazságügyi miniszter. Legalábbis erről írnak a lapok. Egy közel 200 négyzetméteres balatoni ingatlaról van szó, amely hivatalosan nem nyaraló.

Zsákfaluban szép ház

Balatonhenyén egy zsákfaluban all Varga Judit igazságügyi miniszter és férje háza – kezdi hosszú riportját a Telex, amelyből azt lehet megtudni, hogy az igazságügyi miniszter csok-tamogatást is felhasznált a takaros ház felújítására.

Az utat is leaszfaltozták

A Balaton-felvidék jellegzetes stílusában épült régi kőházat ízlésesen hozták rendbe és modernizálták: a padlásteret beépítették, a tetőre napelemeket helyeztek, a rendezett udvarba medencét építettek. Varga Judit vagyonnyilatkozatából tudjuk, hogy a ház alapterülete 195 négyzetméter. Jól látható, hogy nemrég aszfaltozták le az utat, amelynek a folytatása a másik irányba Balatonhenye főutcája és lényegében egyetlen nagyobb utcája- olvasható a beszámolóban.

Szerepelt egy szaklapban is

Az épület a Szép Házak magazin 2019-es számában is szerepelt, ott így írnak róla: A Káli-medencében egy egykori parasztház romjain hagyományőrző házat valósított meg a fiatal házaspár. A díszített homlokzatú, népies külső belül provence-i és vintage stílusú bútorokkal párosul.

Öregedő falu, de sok a nyaraló

A riportból kiderül, hogy az itt lévő házak mind nyaralok, a lakosság öregszik, most már csak 130 állandó lakos van, mondja egy utcán álló nő.

A vagyonnyilatkozat

A balatonhenyei ház szerepel Varga Judit 2020. januári vagyonnyilatkozatában. Ebből az is kiderül, hogy a politikus balatonhenyei háza nem nyaraló, hanem családi ház. Ez azért fontos, mert csok-ot nyaralóra nem lehet felvenni. 2017 júliusában a bejegyzést még elutasították, de végül 2017 októberében sikerült bejegyeztetni az akkor már 10 millió forintos támogatást.

Egy másik 200 milliós ház

A miniszter és férje vagyoni helyzete azért került ismét a figyelem középpontjába, mert a Blikk két napja megírta, hogy Varga Judit és férje több budai lakást és egy garázst vett egy társasházban közel 200 millió forintért.

Még egy különös építkezés Balatonhenyén

Balatonhenye nem csak Varga háza miatt érdekes. Itt zajlik egy gigantikus építkezés, amely állítólag egy ezer négyzetméteres villaépület lesz. Ez korábban Guller Zoltán területe volt, de a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője eladta. Azóta cáfolja, hogy köze lenne ahhoz a gigantikus munkálathoz, amelynek a felvonulási területe is egy önálló birodalom, és ahova tucatjával járnak naponta a teherautók.

Az RTK KLub értesülése

Visszafizeti a tízmilliós CSOK-támogatást az igazságügyi miniszter, ha a jogszabályban előírt határidőre sem költözik be családjával a Balatonhenyén épített házukba – számolt be az RTL Klub. A tárca ezzel kapcsolatban közölte a tévével: a korábban Brüsszelben dolgozó miniszter és a szintén ott foglalkoztatott férje azt tervezte, megbízatásuk lejárta után Balatonhenyére költöznek, viszont mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a csok-támogatást folyósító banktól kérték, hogy öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük.

További meghökkentő hírekért a Balaton partjáról, kattintson ide!

Jön a lex Facebook

Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról – írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzésében kedden.

Kiemelt kép: Varga Judit, igazságügyi miniszter – Fotó: BalatonKörnyéke-montázs