A Magyar Tudományos Akadémia idén 12. alkalommal rendezte meg borversenyét, amely azzal a céllal indult, hogy az MTA tekintélyével, a tudomány hitelességével álljon be a magyar borkultúra mögé. Idén 18 borvidék tételei versenyeztek, 6 napon keresztül folyt a bírálat. Nyolc kategóriában hirdettek győztest és helyezetteket. Balatoni borok is nyertek díjakat.

6 napos verseny volt

Hat napon keresztül folyt a bírálat,11 zsűritag értékelte 18 borvidék 72 pincészetének 233 borát. Összesen 8 kategóriában hirdettek győztest.

Balatoni sikerek

A balatoni termelők közül a pezsgők között aranyérmes és „Az MTA Bora 2021” kitüntető cím nyertese a Kreinbacher Birtok Kreinbacher Extra Dry nevű pezsgője lett. A középkategóriás borok között a Folly pincécszet Rajnai Rizling 2019 végzett az első helyen és viselheti „Az MTA Bora 2021” címet.

Folly-értékelés

Nagy Leopold, a Folly borásza az elismerés kapcsán arról beszélt, hogy a díjnyertes borukhoz a rajnai rizling szőlőt 2019-ben biológiai érésben szüretelték. Illatában friss, enyhén fűszeres, ízében telt, krémes és gazdagon gyümölcsös. Nagy Leopold kitért arra is, hogy hálásak azért, hogy a díjnyertes Rajnai rizlingünket kóstolva még többen részesei lehetnek a Folly család történetének.

Ars poetica

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.

Amit a pezsgősökről tudni érdemes

A Kreinbacher bortokról annyit érdemes tudni, hogy Kreinbacher József 2002-ben alapította és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 48 hektáron gazdálkodunk organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek.

További nyertes borok

A fehérborok felső kategóriájának nyertese a tokaji Mad Wine Nyulászó 2018 bora lett. A vörösborok közül a felső kategóriában a Gere Attila Pincészet 2017-es Ördögárok Villányi Franc-ját választotta a zsűri. A középkategóriát pedig a szekszárdi Vesztergombi Pincészet 2018-as Kétvölgy Kékfrankosa nyerte. Rosé kategóriában az MTA Borának a Thummerer Pincészet 2020-as Egri Roséját választották a bírálók.

Különleges borok

A desszertborok közül a Royal Tokaji Pincészet 2016-os 5 puttonyos tokaji aszúja bizonyult idén a verseny legjobbjának, a félédes/édes fehér borok középkategória első helyén pedig a Mad Wine Sweet Wine Tokaj 2018 bora végzett.