A Komáromból indult, hét hajóból álló, kötelékbe kapcsolt konvoj csütörtökön a Duna budapesti szakaszán haladt át. A flottához csatlakozott a Sió csatornán történő szállításban közreműködő dunai hajók, átzsilipelnek a Sió csatornára, és onnan folytatják 121 kilométeres útjukat a Balaton felé.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen

A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően megkezdődött a Bahart új hajóinak szállítása a Dunán – tájékoztatott közleményben a Magyar Turisztikai Ügynökség. Kiemelték, hogy a rendszerváltás óta nem érkezett új komp és katamarán a Balatonra. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Új kompok

A korszerű és kényelmes hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a helyi közlekedésben is fontos szerepet játszanak majd: segítségükkel a balatoni lakosok is könnyebben közlekedhetnek a két part között. A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni.

Komáromban készültek

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája már itt megtörtént, és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

Gyönyörűen siklanak a Dunán

default

Megfelelő vízmagasság

Ahogy arról a BalatonKörnyéke.hu is beszámolt, idén a Balaton vízmagassága elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet, sőt meg is haladta azt, így a szállító hajók elindulhattak. Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a Bahart munkatársai vesznek részt.

Hatalmas mérföldkő

„40 éve nem történt ilyen mértékű műszaki fejlesztés a balatoni hajózásban” – hangsúlyozta Veigl Gábor vezérigazgató. „A négy új hajó mind mennyiségüket, mind az általuk képviselt modern technológiát tekintve hatalmas mérföldkövet jelent”.

Hamarosan a Balatonon is láthatjuk őket

Turisztikai vonzerőt is jelent

Arra is rámutatott ugyanakkor, hogy az új kompok és katamaránok érkezése nemcsak a cég életében jelentős, de turisztikai vonzereje a régió turizmusának fellendítésével is járhat.

Sűrűbb átkelés

Sőt, a helyi lakosoknak is kedvez, hiszen a kompok sűrűbb átkelést biztosítanak majd a révek között, így várhatóan csökken majd a Balaton körüli gépjárműforgalom és a károsanyag kibocsátás. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: új balatoni hajók úsznak a Dunán – fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség