Egy balatoni szállásadó nemcsak a szálláshely kapuját, parkolóját, recepcióját, étkezőjét és udvarát kamerázta be, hanem a teraszon álló jakuzzit is, ahol a vendégek beszélgetéseit is rögzítette.

Így figyelte meg a nyaralót

A területen két kamerarendszert is működtetett. Az egyik fix analóg kamerákból állt, amelyek csak élőképet közvetítettek, a második IP-kamerákból, amelyek képet és hangot is rögzítettek. Ezek a kamerák mozgásra aktiválódtak, és kezdték meg a rögzítést.

Volt, ami rendben volt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az analóg kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelést jogszerűnek találta. Ez vette a parkolót, illetve a kaputól a szálláshely bejáratáig terjedő sávot – írja a Telex.

Nem tárolták

A hatóság szerint ezek a kamerák vagyonvédelmi célt töltöttek be, látható helyen voltak elhelyezve, ráadásul csak élőképet vettek, nem tárolták a felvételeket. A recepciónál elhelyezett kamera használatát is jogszerűnek találták.

Nem tudtak róla

Az étkezőt és a teraszt megfigyelő kamerák esetében azonban arra jutott a hatóság, hogy a kamerafelvételek alapján a vendégek „nem voltak tisztában azzal, hogy őket a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, róluk felvétel készül intim szituációk közben”.

Félrevezető infók

A hatóság szerint a szállásadó „nem nyújtott átlátható, könnyen hozzáférhető tájékoztatást az érintetteknek a kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelésről, illetve a közölt információk tévesek, félrevezetőek voltak”.

Milliós bírság

Ezért kötelezték az étkezőt, az udvart és a jakuzzit megfigyelő kamerák leszerelésére, és hárommillió forintos adatvédelmi bírságot is ki kell fizetnie.

Még a biztonsági kamerát is leszerelte a kecskeméti sorozatbetörő

Ahogy írtunk róla, augusztus elején több bejelentést is kaptak a kecskeméti rendőrök, amelyek arról szóltak, hogy sorozatban törnek fel pavilonokat. Az akkor még ismeretlen tolvaj készpénzt, valamint táblagépet vitt el. A zsákmányért volt, hogy a faburkolatot feszítette fel, máskor pedig az ajtó zsanérjait szerelte szét.

Nem jutott be a presszóba, elvitte hát a kilincset

Az ismeretlen elkövető egy presszóba és egy étterembe is megpróbált bejutni, sikertelenül. Egyik alkalommal megzavarta a riasztó, máskor pedig az ajtó zárszerkezete adta fel a leckét, de mégsem távozott üres kézzel: elvitte a kilincset és a zártakaró lemezt.

Nem volt válogatós

Az ezt megelőző időszakban sem tétlenkedett a tolvaj, júliusban több telephelyről és építkezési területről vitt el mindent, amit csak tudott. Többek között réz hulladékot, elektromos és réz kábeleket, klímakompresszorokat, szivattyúkat lopott, de nem volt rest leszerelni több klímát és biztonsági kamerát sem.

Kiemelt kép: illusztráció