Csopakon és Zánkán kormányzati segítséggel az új Balaton-törvény adhat zöld utat a beépítéseknek.

Csopakon a Kerekedi-öböl mentén valósulhat meg rekreációs, turisztikai célú beruházás, míg Zánkán az önkormányzat lakóövezetté alakítana egy zöldterületet – olvasható a 24.hu cikkében.

Zánka városa még tavaly új településrendezési eszközöket alkotott, ám mindezt a régi Balaton-törvény szerint, így a város a most kinézett területet nem tudta eddig megszerezni, azonban az új Balaton-törvény ismeretében már nincs akadálya ennek – írja a 24.hu.

Éppen ezért, Zánka független polgármestere, Filep Miklós a településrendezési eszközök módosításának tervezését rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re, ezt azonban a Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya szerint törvénysértő volt, ám ez maximum lelassítja, de nem nem akadályozza meg az építkezéseket.

Filep Miklós nyilatkozott is 24.hu portálnak, azt mondta, hogy a magántulajdonban lévő területen az önkormányzat a korábban kijelölt zöldterület kialakítását nem tervezi, ezért a környező telektömbökkel megegyezően a terület falusias lakóterületbe sorolja.

Arról is beszélt a polgármester, hogy az önkormányzat megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, így nem tervez kisajátítást.

Csopakon is az új Balaton-törvény adhat lehetőséget egy vízközeli terület beépítésére. Ambrus Tibor, a település független polgármestere egy júniusi testületi ülésen arról beszélt, hogy rekreációs, turisztikai célú beruházás valósulhat meg a Kerekedi-öböl mentén, ami nagyrészt terület természetvédelmi terület.

A csopaki városvezető elmondta, hogy szinte ugyanaz zajlott le a városukban, mint Zánkán, azaz a Völgyzugoly Műhely Kft. készített egy hatástanulmányt a területre, ami alapján a képviselő-testület támogatta a „különleges beépítésre nem szánt rekreációs turisztikai terület kijelölését” .

Ambrus Tibor szerint az volna az ideális, ha minden önkormányzat 10 százalékos beépítést engedélyezne.

Kiemelt kép: Balaton-felvidék- Forrás: Balatonkörnyéke.hu