Robotpilóta vezeti, 70 cm hosszú, és akár több napot is a vízen tud tölteni. Egy játék motorcsónakból fejlesztették az idokep.hu meteorológusai. Ellopni is nehéz, mert állandó kapcsolatban van tulajdonosával és folyamatosan készíti a képeket.

Exkluzív felvételek

Soha nem látott felvételek készülhetnek a balatoni viharokról egy kis vízi drón, pontosabban egy drónhajó segítségével, melyet magyar szakemberek fejlesztettek ki. Áprilisban lett kész a prototípus, és azóta is folyamatosan dolgoznak rajta az Időkép szakemberei. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

70 centis kis csodaként indult

„Valójában egy játék motorcsónakot alakítottunk át és szereltünk fel különféle érzékelőkkel. Az eredetileg 70 cm hosszú és érzékelők nélkül 1,5 kilós csónakot áprilisban bocsátottuk vízre a Balatonon. A mostani átalakítás után már a szélessége is nagyjából 70 cm, és egy picivel hosszabb is lett” – mondja Nagy Gergely, az idokep.hu nemzetközi kapcsolatokért és kutatás-fejlesztésért felelős igazgatója a Ripostnak.

Robotpilóta irányítja, át tudja szelni a Balatont

Az volt a cél, hogy a Balatonról, később pedig más vizekről is minél több információt, képet, videót szerezzenek be. „A kis csónak immár egy háromtörzsű óriás lett. Mindenféle emberi beavatkozás nélkül képes megtenni a legösszetettebb útvonalakat. Borulás nélkül átszeli keresztben a Balatont, de ha kell, hosszában is, egyetlen feltöltéssel” – árulja el Nagy Gergely.

Soha nem látott fotók készülhetnek a Balatonról

Jelenleg egy háromdimenziós kamera van rajta, de később egy 360 fokos gömb­panorámás kamerát is kap, amely a virtuális valóság bemutatására is képes, vagyis soha nem látott fényképek és videók készülhetnek a magyar tengerről.

Meteorológiai méréseket is végez

Nagy Gergely elmondása szerint most még 1–3 naponta ki kell venni a vízből, hogy tölteni lehessen az akkumulátorait, de később akár egy teljes szezont is a vízen tölthet. 40 méteren belül képes befogni a váratlan akadályokat, és 1-2 másodpercen belül lelassít, kikerüli azt, majd folytatja útját.

Egy kisrepülő is tartozik hozzá

A motorcsónakhoz tartozik egy repülőgép is, amelynek nincs külön hajtóműve. A repülő két-három méter magasan követi a motorcsónakot, így olyan légköri adatokat, jellemzőket rögzíthet, melyre a vízen nincs lehetőség.

Borulásbiztos

A drónhajó sem lemerülni, sem elmerülni nem tud, ráadásul egészen különleges szerkezet gondoskodik arról, hogy lopásbiztos legyen.

Címlapfotó az Időkép felvétele.