A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajói október végéig 261-szer futottak ki a kikötőkből, szárazföldi mentői harminc tóparti település strandján 3901 könnyű sérültet láttak el – derül ki a szakszolgálat beszámolójából, amelyet az MTI ismertet.

A mentési statisztikák is a több látogatóra utalnak

 A VMSZ elnökének, Bagyó Sándornak az összegzésből kiderül, hogy a strandi mentők a tavalyi esetszámnál 3,11 százalékkal több bajbajutott emberen segítettek. Ez tükrözi azt is, hogy a Balatonhoz látogatók száma meghaladta az előző évit, miközben a vírushelyzet miatt 70 százalékkal kevesebb volt a balatoni rendezvény.

Amikor sietni kellett

A VMSZ mentőhajói 69 esetben vonultak bajbajutott emberekhez, 38 eszközmentésben vettek részt, 41 esetben biztosítottak vízi rendezvényeket és vitorlásversenyeket, valamint több tucatszor vettek részt egyéb munkákban (például vízmintavételezés, vihar előtti figyelmeztetések, mederfenék-vizsgálat, akadálymentesítés, búvármunka.

Többször kellett embereket újraéleszteni

A szakszolgálat vízi és szárazföldi mentői négy alkalommal végeztek újraélesztést, mindegyik esetben sikerrel. A szakszolgálat mentőtiszti gépkocsija 145 esetet látott el az Országos Mentőszolgálat koordinálásával. 

A vízicsúzdák miatt is volt dolguk

A VMSZ tanfolyamain az idén 90 vízimentő, 51 vízicsúszda-kezelő, 70 úszómester és 8 uszodagépész tett sikeres vizsgát.

Még mindig szolgálatban vannak

A normatív támogatás nélkül működő egyesület a főszezon zárultával készenléti szolgálatot tart fenn három mentőhajóval a Balaton teljes területén, éjjel-nappal üzemelteti 2018-ban elkészült balatonkenesei mentésirányítási központját.

Novemberben a 12 fokos Balatonból mentettek

Ahogy arról részletesen beszámoltunk november 3-án is akcióban volt a vízimentők. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére november 3-án 18 óra 21 perckor bejelentés érkezett, hogy a keszthelyi kikötőben valaki a vízbe esett.

Nem tudták kihúzni

Járókelők siettek először a férfi segítségére – majd a mentőszolgálat munkatársai -, azonban a móló helyszíni adottságai miatt nem tudták kiemelni, csak belekapaszkodni, hogy ne merüljön el.

Vízimentők időben érkeztek

Az időközben a helyszínre érkező vízirendőrök végül a katasztrófavédőkkel közösen mentették ki a vízből a bajba jutottat, majd átadták a mentőknek, akik kórházba vitték.