Balatonvilágosnál a tótól alig 750 méterre évek óta halmozódik a szemét egy illegális hulladéklerakóban. Többen azt állítják, veszélyes hulladékot is leraktak itt. Az illegális szeméttelep felgyulladt, napok óta füstöl. Most tűzoltóautókból 50 ezer liter vizet zúdítottak az égő szemétdombra. Sokan attól tartanak, hogy a temérdek oltóvíz összekeveredve a szeméttel, bekerülhet a Balatonba. Nagy kérdés miért nem tettek a hatóságok eddig semmit?

Büdös füst

Elviselhetetlen bűzre hívták fel a figyelmet többen Balatonvilágoson és környékén. A tó Budapesthez közelebbi végénél ugyanis kigyulladt egy illegális szeméttelep és a mérgező, büdös füst elárasztotta a környéket. Többen köhögésről, fejfájásról számoltak be. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy a baj

Annyira nagy a baj, hogy a közelben élők még zárt ablakon keresztül is érzik a büdös füstszagot. A mérgező gázok ugyanis az épületek résein keresztül is beszivárognak a házakba, szellőztetni pedig lehetetlen, különösen, ha a szeméttelep felől fúj a szél.

Panaszt tettek

Egy helyi lakos már panaszt is tett a Veszprém-Megyei Környezetvédelmi Hatóságnál, hogy tegyenek már valamit, hiszen egyáltalán nem normális, hogy hetek óta füstöl egy illegális szeméttelep, ráadásul a főszezonban a Balatontól alig 750 méterre.

Régóta tudnak róla

Az egyik helyi Facebook csoportban hetek óta posztolnak a füstről és a bűzről. Sokan arról írnak, hogy ez a szeméttelep nagyon régóta működik, és nem érti, hogy hagyhatták ezt a hatóságok.

Veszélyes hulladék

Mások arról írnak a közösségi oldalon, hogy látták, ahogy kamionokról dobálták le a szemetet, sőt tudni vélik, hogy veszélyes hulladékot is elhelyeztek ezen a telepen.

Kivonul a hatóság vizsgálódni

Információink szerint a Veszprém-Megyei Környezetvédelmi Hatóság munkatársai most ígéretet tettek, hogy a panasz benyújtását követően a munkatársaik több szakértővel együtt kivonulnak és megvizsgálják a területet, ahol a bűz eredetét gyanítják.

Tűzoltás a Balatonnál

Fotó: Facebook/Csomai Dávid – Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti mások hiteles tájékoztatását.
Fotó: Facebook/Csomai Dávid – Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti mások hiteles tájékoztatását.

Tűzoltók jöttek

Most szombaton már akkora volt a bűz és a füst, hogy a tűzoltóknak kellett közbeavatkozniuk. Mintegy 50 ezer liter vízzel árasztották el a füstölgő területet.

Megmozdulhat a talaj

A helyi csoportban arról írnak, hogy a tűzoltók akciója után valóban csökkent a füst mennyisége, de továbbra is füstöl az illegális szeméttelep. Mások közben azt a félelmüket fogalmazzák meg, hogy ennyi víztől instabil lehet a terület, vagyis megmozdulhat a talaj, sőt a víz a Balatonba is bekerülhet.

Futhat a pénze után

A magyar törvények szerint az illegális szemétlerakást elsősorban a terület tulajdonosának kell megakadályoznia kerítéssel, táblák kihelyezésével. A gyakorlat az, hogy a környezetvédelmi hatóság a földtulajdonos költségén elszállíthatja a hulladékot. A földtulajdonos ilyenkor feljelentést tehet ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, pereskedhet és futhat a pénze után. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fürdőzők Tihanynál – Fotó: BalatonKörnyéke.hu