Balatonfenyvesen a polgármester közbelépésére volt szükség az illegális mederkotrás miatt. Szerdán medertisztítás címén valószínűsíthetően engedély nélküli mederkotrást végeztek Balatonfenyvesen.

Szabálysértés gyanítanak

hirbalaton.hu információi szerint hatósági eljárás indult az ügyben. Lombár Gábor, a település polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke a hiányzó önkormányzati közterület-használati engedély miatt indít szabálysértési eljárást az ügyben. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Medertisztítás főidényben

Lombár Gábor sérelmezi a medertisztítási engedély kiadását, hiszen a legnagyobb turisztikai idényben egy utca feltúrásával és másfél napos motorzúgással járt.

Az önkormányzatnak nem lehetett

Kifogásolta az is, hogy miközben az önkormányzat tavaszi medertisztítási kérelméhez csak úgy járult hozzá a vízügy, hogy abban rögzítette, a mederüledékhez nem nyúlhatnak hozzá, addig most a lágy iszap eltávolítását is lehetővé tették.

Mégis dolgoztak

A polgármester elmondta, azért indít az önkormányzat szabálysértési eljárást, mert ugyan a vízparti ingatlannal rendelkező megrendelő próbált közterület használati engedélyt kérni a kikotort anyag lerakásához, de ezt nem adták meg számára, mégis elvégeztette a munkát.

Ami erősíti a gyanút

Hatósági eljárás is indult az ügyben, mivel a feltételezések szerint a munka elvégzésekor bőven túllépték a medertisztítási engedélyben foglaltakat. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Az árulkodó nádtorzsák

A hirbalaton.hu arról így, hogy a kikotort nádtorzsák, valamint a  parthoz szállított homok árulkodó lehet, mert a medertisztítási engedély nem  szól homokozásról, az vízjogi engedély-köteles tevékenység.

2020-ban nem volt elég pénz

„16 év után ismét szükség lenne Balaton vízminőség-védelmi mederkotrására, a vízügy egyetlen erre alkalmas kotróhajójának felújítása azonban egy-másfél évig is eltarthat, és a kivitelezésre sem áll még rendelkezésre forrás” – mondta 2020 februárjában Csonki István, a Balaton területén illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek. Mint akkor hozzátette, a beavatkozás a legsürgetőbb a Balatongyörök és Vonyarcvashegy előtti vízterületen, ahonnan több mint egymillió köbméternyi mederanyagot kell eltávolítani.

A következő szükséges lépések

A második ütemeként a Keszthelyi-öbölben, majd harmadik ütemeként a Szigligeti medencében és a Balatonfűzfő előtti vízterületen kell lepelkotrást végezni 20-30 centiméter vastagságban. Csonki István 2020 elején jelezte, el kell kezdeni ismét a tó fenntartási jellegű, vízminőségi célú mederkotrását.

Kotorgattak

2020 augusztusában a 24.hu arról számolt be, hogy két kotróhajó 100 ezer köbméternyi üledék eltávolításával próbál gátat szabni az algák szaporodásának. Mivel külső szennyezés nem érte a tavat, az algavirágzást segítő tápanyag belső forrásból, az üledékből származhat, ezért kell az üledéket lepelkotrással kiemeln, és iszapcsapdákban foglyul ejteni. Az iszap zagytérbe kerül, majd a 2-3 évig tartó kiülepedés után tájsebek gyógyítására – így felhagyott bányák rekultivációjára – vagy mezőgazdasági területek talajjavítására használható.

Nem tippelgetni kell, hanem kutatni

2020 szeptemberében Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézet azóta furcsa körülmények között leváltott igazgatója így beszélt: Azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését. Egyesek szerint megváltást jelenthetne az iszapkotrás, mások szerint nincs értelme. Van, aki szerint rosszabbodna tőle a helyzet. Én pedig egész határozottan állítom, hogy nem tippelgetni kell, hanem kutatni. Tihanyi intézetünk jelenleg is folytat méréseket, októberre megmondjuk, mi a kotrás hatása, legalábbis hogy 2020. augusztusában Györökön mi volt.

Az idei álláspont

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet nevében most Sági Ági, a kutatóintézet kommunikációs refense azt írta a portálnak: A kotrással végzett belső terhelés csökkentésének hatékonysága jelenleg még vita tárgya a kutatók között, aminek eldöntéséhez további kutatások szükségesek.