Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat két férfival szemben a siófoki ügyészség.

2019-ben történt

A Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az okleveles építész-mérnök végzettséggel rendelkező 45 éves vádlott műszaki vezetőként, míg a 42 éves társa szakirányítóként dolgozott egy balatonföldvári építkezésen amikor egy emeleti födém betonozását kezdték el.

Rossz tervezés

A foglalkozási szabályokat megszegve ezt megelőzően nem terveztek szabályos és megfelelő teherbírású zsaluzat alátámasztó rendszert – állapította meg az ügyészség.

Hanyag átvétel

Az elkészült alátámasztó rendszert a felelős műszaki vezető úgy vette át, hogy nem ismerte fel annak hiányosságait, a zsaluzat összeomlott, és a közelben tartózkodó munkások az alsóbb szintre, vagy a földre zuhantak.

Törtek a csontok

A baleset következtében öten súlyos, csonttörésekkel járó sérüléseket szenvedtek, közülük négy munkás sérülései maradandó fogyatékosság és egyidejű súlyos egészségromlás hátrahagyásával gyógyultak.

Az ügyészség fotózott

Az ügyészség felvétele

Felfüggesztettet kérnek rájuk

A Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett fogházbüntetés és foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt.

Mi az a zsaluzás?

A beton beépítéskor képlékeny, önmagában csak néhány nap kötés után válik állékonnyá. Ezért gyakorlatilag minden föld feletti esetben valamilyen megtámasztás szükséges. Ezt a megtámasztást általában zsaluzással biztosítják.

A helyes zsaluzás

A zsalu egy előre megépített szerkezet, ami belső oldalán a megkívánt beton alakzatának, felületének megfelelően készítendő úgy, hogy önmagában is megálljon és elviselje a beöntött és tömörített beton súlyát, oldalnyomását bedolgozás, kötés, utókezelés során. Amikor a beton kötési szintje már elért addig, hogy a beton megtartsa formáját, a zsaluzat eltávolítható.

Címlapfotó: ügyészség.