Átépítik és biztonságosabbá teszik a Balatoni Bringakör egyik legforgalmasabb útszakaszát, a Tihanyi műutat. Az átalakításra azért is kerül sor, mert az utat a kerékpárosokon kívül a gyalogosok és az autósok is használják, ráadásul a forgalom kétirányú, és az út mentén a parkolás is csak tovább növeli a balesetveszélyt.

Átalakítják a Tihanyi műutat

A biztonság növelése érdekében átépítik a Tihanyi műutat, amely történetesen a Balatoni Bringakör egyik legforgalmasabb és legveszélyesebb útszakasza. A közlekedést nehezíti a 71-es szervizúton, hogy az utat nemcsak a kerékpárosok, hanem a gyalogosok, futók és autók is egyaránt használják – írja a Balatonfüred.hu.

Itt tervezik a felújítást

Jelentős a forgalom

Az út terhelését mutatja az is, hogy azon kétirányú gépjármű forgalom halad át, sőt az út mellett még parkolni is lehet, ami újabb veszélyforrást jelent a közlekedésben. A szakasz nagyon is balesetveszélyes, ezért feltétlenül szükséges az út átépítése. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Önálló kerékpárút a terv

„A biztonságos kerékpáros és gyalogos közlekedés érdekében önálló kerékpárutat szerettünk volna ezen a szakaszon kialakítani. Több kerékpáros érdekképviseleti szervezettel is egyeztettünk, ők azonban az önkormányzat koncepciójának felülvizsgálatát kérték. Így végül az a megállapodás született, hogy nem lesz külön kerékpárút, hanem úgynevezett nyitott kerékpársávot festünk fel a műút mindkét oldalán. A gyalogosoknak járdát alakítunk ki az út déli oldalán, amelyet zöld sáv választ majd el az úttól, amelyen a közvilágítást is kiépítjük” – mondta Bóka István polgármester.

Zsákutca lesz a műútból

Az útfejlesztés keretén belül a Kéki pataktól érkező, a kerékpárútig tartó, több mint másfél kilométeres Tihanyi műút zsákutcává válik. Megszüntetik a 71-es főút felőli becsatlakozást, a műútra pedig majd a körforgalomból lehet ráhajtani, ugyanakkor csak a célforgalom lesz engedélyezett.

Buszforduló is lesz

Az útszakasz végén, a Tihanyi oldalnál buszfordulót alakítanak ki. Ezenkívül a biztonságos közlekedés elérése érdekében megszüntetik a műúton a parkolást.

Fél év kell a tervekhez

Mivel az önkormányzat már megbízta a tervezőt, ezért valószínűsíthetően fél éven belül elkészülnek majd a kivitelezési tervek és meglesznek a hatósági engedélyek is. Az út átalakítása során az önkormányzat szoros együttműködésben dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, és várhatóan a jövő évben már át is adhatják az új utat.

Somogy megyében 40 km utat fejlesztenek

Mint írtunk róla, a Balatontól délre több mint 40 kilométernyi útszakaszt újítanak meg a Magyar Falu Program keretén belül. Andocson 20 kilométernél is hosszabb útszakaszon kezdődtek meg a felújítások, amire már nagy szüksége volt a helyieknek, ugyanis a település polgármestere szerint az ottani utak már több mint 30 éve nem voltak felújítva.

Máshol is lesznek útfejlesztések

A Magyar Falu Program fejlesztései során Somogy megyében lesznek még útfelújítások Barcs–Berzence, Öreglak–Marcali és a Kaposvár–Fonyód összekötő utain is. Ezenfelül saját forrásból és a Belügyminisztérium támogatásával megépítik a jutai körforgalmat, amire már több mint tíz éve vártak a környék lakói. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tihanyi műút – Forrás: Facebook/Bóka István