Szinte biztos, hogy áremeléssel indul újra a vendéglátás. A szombati terasznyitásra a tulajdonosok 10-15 százalékkal megemelik az áraikat. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint  nagy segítséget jelentene, ha a tavalyelőtti árbevétel valamennyi részét megkapnák az államtól.

Árat emelnek a vendéglátók

Az újranyitó vendéglátóhelyek vendégeinek 10-15 százalékkal kell majd többet fizetniük a járvány előtti időszakhoz képest. Az áremelés fő oka nem a féléves kiesés kompenzálása, hanem a dráguló élelmiszerek – írja a Portfolio. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megnyitnak a teraszok

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, szombattól újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Sokan biztosan örülnek, hogy újabb nyitásra kerül sor, de az árak lehet, hogy lehűtik majd a kedélyeket. 

Drágulnak az élelmiszerek

A BudaPestkörnyeke.hu nemrég írt arról, hogy az élelmiszerek áremelkedése a mindennapi vásárlások során is érezhető, a húspiacon huszonöt százalékos áremelkedés várható a takarmányárak növekedése miatt.

Árkorrekció

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfoliónak azt is elmondta, hogy a járvány kezdete óta jellemző, hogy a vendéglátó egységek árkorrekciókat hajtanak végre, többen a kiszállítás megszervezésekor kénytelen voltak árat emelni vagy csökkenteni a túl nagy kínálat ellensúlyozására. 

Nagy dömpingre számítanak

Kovács László szerint amennyiben kedvező lesz az időjárás, akkor az emberek megrohamozzák majd a teraszokat, a kereslet azonban nem biztos, hogy tartós lesz.

Nincsenek turisták

A koronavírus-járvány kitörése óta rengetegen váltak munkanélkülivé, megváltoztak a prioritások, külföldi turisták pedig egyelőre nincsenek.

Ez kell az újranyitáshoz

Az újranyitás során az üzletvezetőknek számtalan dologra kell majd figyelniük:

  • új kalkulációkat kell készíteniük a beszerzési árak változása miatt
  • gondoskodniuk kell az új árukészletről, utóbbinál le kell selejtezniük a lejárt szavatosságúakat
  • ki kell takarítaniuk és fertőtleníteniük kell
  • biztosítaniuk kell a személyzetet is

Munkabérek

Az új személyzetnél pedig változó munkabérekkel kell számolniuk. Az utóbbi fél évben a vendéglátásban dolgozók zöme kényszerült új munkát keresni, hozzászoktak az új bérekhez és feltételekhez, amiket nem biztos, hogy kockáztatnának a vendéglátás beindítása miatt.

Kárpótlást kérnének

A vendéglátók ipartestületének elnöke azt mondta, hogy támogatást kaptak, de kárpótlásban nem részesültek, pedig több országhoz hasonlóan a vissza nem térítendő támogatások annak minősülnének, vagyis nagy segítséget jelentene, ha a tavalyelőtti árbevétel valamennyi részét megkapnák.

Ezek az új szabályok

A szombaton nyíló  kerthelyiségek, teraszok este fél 10-ig lehetnek nyitva és a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, az alkalmazottaknak azonban igen. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció