A vízirendőrök éppen járőrözteka Keszthely melletti Gyenesdiásnál, amikor észrevették, hogy az 1. fokú viharjelzés idején egy SUP-os a tó közepe felé sodródik.

A Balaton közepe felé sodródtak

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai péntek délután járőrözés közben vették észre, hogy ugyan 1. fokú viharjelzés volt érvényben, két SUP-os a tó közepe felé sodródik Gyenesdiásnál. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segítettek nekik

A vízirendőrök azonnal felmérték, hogy önerőből nem fognak tudni a partra evezni a SUP-osok,ezért a segítségükre siettek. Az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

A SUP-okkal együtt a partra vitték őket

Az egyenruhások a balesetveszély elkerülése érdekében a bajba jutott 29 éves noszlopi, valamint a 33 éves ajkai nőt a szolgálati kisgéphajóba segítették, és a fürdőeszközökkel együtt a partra vitték.

1817-es segélyhívó

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyenesdiásnál történt az életmentés

Az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

A szél erősségétől függ a jelzés

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi. A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. 

Gyorsan vagy lassan villognak

Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Ezt lehet elsőfokú jelzésnél

Fontos, hogy a parttól 500 méternél messzebb nem szabad bemenni a tóba. Ilyenkor még lehet úszni, fürdeni, felfújható és egyéb fürdőeszközt (SUP, gumicsónak, gumimatrac stb), vízibiciklit használni, valamint csónakkal közlekedni, de résen kell lenni, hogy nem emelik-e másodfokra a jelzést.

Másodfokú jelzés

A számunkra vagy családtagjainkra akár életveszélyes vihar rövid időn belüli megérkezését jelzi, ezért tilis fürödni tilos, valamint tilos csónakkal és vízibiciklivel, illetve bármely más fürdőeszközzel (SUP, gumicsónak, gumimatrac stb) közlekedni, vagy azokat használni. Számítani kell rá, hogy „porzani” fog a víz (vízfelszín felett akár 40-50 cm magasságban is 80-90%-os páratartalmú levegő). Megnövekednek a hullámok, amelyek jelentősen megnövelik az elsodródás vagy víz nyelés veszélyét. Különösen figyeljünk gyermekeinkre, mert a másodfokú jelzés kiadását követően rövid időn belül megérkezik a vihar, amely már életveszélyes lehet nemcsak számukra, de számunkra is. BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Katasztrófevédelem